masiar
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Mäsiari vo Francúzsku žiadajú policajnú ochranu pred vegánmi – aktivistami

PARÍŽ / Francúzski mäsiari požiadali vládu o policajnú ochranu pred radikálnymi ochrancami zvierat. V liste zaslanom ministrovi vnútra tvrdí, že ich bezpečnosť je ohrozená a že sa vegáni snažia presadiť v krajine Bezmäsitý životný štýl. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Francúzska federácia mäsiarov, ktorá združuje 18 tisíc osôb, v liste tiež uviedla, že ich obchody bývajú často postriekané falošnou krvou a posprejované najrôznejšími nápismi. Narastajúci mediálna podpora vegánstva podľa nich ohrozuje bezpečnosť mäsiarov. „Spoliehame na vás a na podporu celej vlády … aby čo najskôr skončili všetky fyzické, verbálne i morálne útoky,“ uviedla federácia.

V severofrancúzskom regióne Hauts-de-France bolo len v apríli napadnutých vandalmi a postriených falošnou krvou sedem mäsiarstiev. Ďalšie podobné incidenty boli hlásené z juhu krajiny. Nemenovaný mäsiar a rybár zo severu Francúzska našiel svoj obchod s rozbitou výlohou a nápisom Stop speciesismu. Speciesismus znamená druhovú nadradenosť a ide o termín používaný najmä ochrancovia zvierat.

Terčom útokov ochrancov zvierat sa však nestávajú len mäsiari, v minulosti aktivisti v Lyone napríklad zaútočili aj na obchodníka so syrom. Jeho obchod postriekali nápisom Mlieko je vražda.

„Všetky násilie odsudzujeme,“ uviedol Sébastien Arsac z organizácie ochrancov zvierat L214. Ako povedal francúzskym médiám, predaj mäsa klesá. Živobytie mäsiarov ale podľa neho neohrozuje tých päť percent vegetariánov, ktorí v krajine žijú, ale 50 percent ľudí, ktorí zvažujú, že mäso radikálne obmedzia.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Jean-François Guihard, ktorý je šéfom federácie mäsiarov, sa nechal počuť, že nežiada o policajnú prítomnosť pred každým mäsiarstvam. Štát ale podľa neho musí monitorovať „extrémistické“ vegánskej skupiny, ako aktivistov nazval. Na otázku, či mu vadí všetci vegáni, denníku Le Parisien povedal: „Vôbec nie. Ak odmietajú jesť mäso, je to ich voľba. Len chcem, aby ľudia rešpektovali našu prácu a našich zákazníkov, čo znamená väčšinu Francúzov. Vegáni sú len nepatrnou menšinou . „

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices