migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Merkel nás z dohody o vracaní migrantov vynechala. Bolo by to prázdne gesto, tvrdí Pellegrini

BRATISLAVA / Nemecká kancelárka Angela Merkel so Slovenskom ohľadom dohody o urýchlenom vracaní migrantov z Nemecka do krajiny, v ktorej sa registrovali, nerokovala, uviedol to slovenský štátny tajomník Ivan Korčok.

Ostatné krajiny V4, teda Česko, Poľsko a Maďarsko už v sobotu dementovali informácie z listu, ktorý kancelárka poslala svojim politickým partnerom, v ktorom spomína, že prísľub o vracaní migrantov dostala. „Kancelárka Merkel sa logicky obrátila na tie krajiny, z ktorých migranti do Nemecka prichádzajú, to je celé,“uviedol Korčok. „Nakoľko zo Slovenska do Nemecka migranti neprichádzajú, logicky sa na nás kancelárka nemohla obrátiť, takže to je celé a je to absolútny nezmysel,“ dodal štátny tajomník.

Slovenský premiér Pellegrini už v piatok po skončení samitu vo Francúzsku, na ktorom bol okrem neho aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš uviedol, že s ním Merkel o spomínanej dohode nehovorila a že počty ľudí, ktorých by sa týkala sú takmer nulové. „Z našej strany by to bolo len prázdne gesto. Nie som zástancom teatrálnych gest,“ povedal Pellegrini.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

Český premiér Andrej Babiš v reakcii na obsah listu povedal, že sa žiadne rokovanie s Nemeckom v tejto veci nekonalo a že česká vláda by sa k takej dohode nepripojila. Podobne sa vyjadrili aj predstavitelia Maďarska a Poľska. Podľa hovorcu nemeckej vlády ale česká strana vyjadrila ochotu rokovať o dohode ohľadom zlepšenej spolupráce pri vracaní osôb z Nemecka do štátov Európskej únie, v ktorom boli zaregistrovaní.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices