migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Taliansko odmietlo prijať ďalšiu loď s migrantami. Podľa premiéra ide o ohrozenie verejného poriadku

MADRID / Španielsko povolilo lodi španielskej mimovládnej organizácie Proactiv Open Arms zakotviť v Španielsku. Plavidlo v sobotu zachránilo pri líbyjských brehoch 60 migrantov. Organizácia o tom informovala na twitteri. Taliansko aj Malta plavidlo odmietali prijať.

Plavidlo teraz môže zakotviť v prístave v Barcelone. Starostka mesta Ada Colauová organizácii poďakovala a uviedla, že Barcelona očakáva loď s otvorenou náručou. Podľa denníka El País dopláva loď do Barcelony v stredu.

Medzi 60 migrantami, ktorých zachránila loď Open Arms, je podľa agentúry AP aj päť žien, deväťročné dieťa a traja mladiství. Medzi ďalšími zachránenými je šesť Líbyjčanov a migranti z Mali, Eritreya, Egypta, Bangladéša, Južného Sudánu či Guiney.

Ohrozenie verejného poriadku

Podľa agentúry AP loď migrantov vzala na palubu v medzinárodných vodách, približne 55 kilometrov od líbyjského pobrežia. „Na to, že zakotví v talianskom prístave, môžu zabudnúť,“ napísal vzápätí na twitteri šéf protiimigračnej strany Liga a taliansky minister vnútra Matteo Salvini. Španieli podľa neho nepočkali, kým dorazí líbyjská pobrežná stráž, a v rýchlosti na palubu naložili desiatky utečencov.

Taliansky minister dopravy Danilo Toninelli vo vyhlásení uviedol, že dostal formálne žiadosť z ministerstva vnútra vedeného Salvinim, aby španielsku organizáciu Proactive Open Arms neumožnili vstup do krajiny s odôvodnením, že ide o „ohrozenie verejného poriadku“.

Taliansky minister vnútra svojimi vyhláseniami vyvolal roztržku s Maltou. Uviedol totiž, že by táto loď mala odísť práve na tento ostrov. Malta na jeho slová ihneď reagovala s tým, že loď má oveľa bližšie k talianskemu ostrovu Lampedusa južne od Sicílie. „Prestaňte šíriť nepravdivé informácie a bezdôvodne do toho Maltu nezaťahujte,“reagoval na twitteri maltský minister vnútra Michael Farrugia.

Viac..  Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Jedna z hlavných tém, ktoré rozdeľujú európskych lídrov, je to, ako by malo vyzerať spoločné európske riešenie problému s masovou migráciou. Aj touto otázkou sa zaoberali na summite Európskej únie v Bruseli.

Taliansko uzavrie prístavy

Lode mimovládnych organizácií, ktoré zachraňujú migrantov, Taliansko viac nevpustí do svojich prístavov, ani keď nebudú mať na palube utečencov. Uviedol to pravicový minister vnútra Matteo Salvini. Ten v minulosti často obviňoval mimovládne organizácie, že podporujú pašovanie migrantov do Európy.

Pre taliansky denník Corriere della Sera Salvini povedal, že takéto mimovládky už viac nie sú „legitímne“. „Nikto sa nesmie miešať do práce líbyjskej pobrežnej stráže,“ podotkol minister. Zároveň privítal dohodu uzavretú medzi európskymi lídrami v Bruseli, od ktorej si Taliansko sľubuje zníženie prílevu migrantov. Do Talianska v posledných rokoch dorazili tisíce migrantov, prevažne z Afriky.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices