Tajani
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament odsúdil útoky na Rómov na Ukrajine

Predseda EP Antonio Tajani v pondelok odsúdil útoky na Rómov na Ukrajine a pri príležitosti stého výročia narodenia Nelsona Mandelu si uctil pamiatku tohto juhoafrického štátnika.

Antonio Tajani vyjadril v súvislosti s útokom z 23. júna, pri ktorom prišiel o život dvadsaťštyriročný muž a ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia, veľké obavy o bezpečnosť rómskej komunity na Ukrajine. Predseda EP vyjadril sústrasť rodinám obetí a zdôraznil, že puto medzi Ukrajinou a EÚ je založené na spoločných hodnotách, ktorých dôležitou súčasťou musia byť práva menšín.

Európsky parlament si uctí pamiatku Nelsona Mandelu dňa 11. júla koncertom v sále Yehudi Menuhin, na ktorom sa okrem zástupcov Juhoafrickej misie pri Európskej únii zúčastní aj vdova po prvom prezidentovi krajiny po skončení apartheidu Graça Machel.

Prichádzajúci poslanci

  • Tilly METZ (Zelení/EFA, LU), s účinnosťou od 20. júna. 

Odchádzajúci poslanci

  • Viviane REDING (EPP, LU), s účinnosťou od 1. septembra.

Zmeny programu plenárneho zasadnutia 

Streda

Hlasovanie o balíku opatrení v oblasti mobility prebehne v tomto poradí:

  • Požiadavky týkajúce sa dodržiavania predpisov a konkrétne pravidlá vysielania vodičov v odvetví cestnej dopravy – spravodajkyňa Merja Kyllönen (GUE/NGL, FI)
  • Maximálne denné a týždenné časy jazdy, minimálne prestávky a časy odpočinku a určovanie polohy prostredníctvom tachografov – spravodajca Wim van de Camp (EPP, NL)
  • Prispôsobenie vývoju v odvetví cestnej dopravy – spravodajca Ismail Ertug (S&D, DE) 
Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Štvrtok 

Rozprava týkajúca sa Moldavska ponesie nasledovný názov: Politická kríza v Moldavsku po vyhlásení volieb starostu mesta Kišiňov za neplatné.

Oznámenia o začatí rokovaní s Radou

Rozhodnutia výborov EP o začatí rokovaní s Radou (ministrov) EÚ – s cieľom dosiahnuť dohodu na finálnom znení legislatívnych návrhov v rámci takzvaného riadneho legislatívneho postupu – sú na základe článku 69c Rokovacieho poriadku EP zverejnené na samostatnej webovej stránke.

Pokiaľ do polnoci z utorka na stredu nebude v mene aspoň desatiny všetkých poslancov podaná žiadosť, aby o rozhodnutí daného výboru hlasovalo plénum EP, výbor bude splnomocnený zahájiť rokovania s Radou. V prípade, že aspoň 76 poslancov vznesie v danom termíne námietku, o rokovacom mandáte rozhodne plénum.

O dac

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices