Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Nová dohoda o migračnej politike toho veľa nezmení

Plénum Európskeho parlamentu (EP) sa bude na dnešnom zasadnutí zaoberať výsledkami minulotýždňového summitu lídrov štátov Európskej únie (EÚ). Hlavnou témou bola predovšetkým dohoda na novej migračnej a azylovej politike.

Kompromisná dohoda, pod ktorú sa podpísali všetci vedúci predstavitelia členských štátov, je dobrou vecou. Otázne však zostáva čo sa oproti súčasnému stavu v skutočnosti zmení. Na to momentálne odpoveď nepoznáme,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová. Problémom sú totiž príliš neurčité formulácie, ktoré vôbec nehovoria či vôbec je reálna vôľa riešiť problematiku migrácie v rámci EÚ spoločne.

Jednotlivé členské štáty majú v tejto oblasti diametrálne odlišné záujmy. Zároveň čelíme bezprecedentnému nárastu vplyvu populizmu čo bráni pri prijímaní akýchkoľvek konštruktívnych rozhodnutí,“ priblížila europoslankyňa. Niektoré návrhy sa pritom už teraz ukazujú ako ťažko realizovateľné. Ide napríklad o zriaďovanie záchytných centier pre utečencov mimo územia krajín EÚ. Či už Albánsko, Maroko alebo Líbya, s ktorými sa uvažovalo, takéto zámery nateraz odmietli. Predovšetkým severoafrické krajiny pritom potrebujeme ako partnerov aj v boji proti pašerákom ľudí,“ zdôraznila.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Konkrétnym výsledkom dohody je najmä ďalšie posilnenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a súvisiacej ochrany vonkajších hraníc EÚ. Rovnako aj zámer posielať ďalšie peniaze na financovanie utečeneckých táborov v Turecku, ktoré veľkú časť prichádzajúcich ľudí zadržali. To však nestačí, migračná politika sa touto dohodou nestáva funkčnou a už vôbec nie dlhodobo vyriešenou témou,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Plénum Európskeho parlamentu bude na úvod tohto týždňového plenárneho zasadnutia hlasovať o návrhu v súvislosti s predĺžením …

Consent choices