Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslankyňa Smolková o samite EÚ: Ak nechceme ďalšie exity, muselo sa dospieť k dohode

Výsledky minulotýždňového samitu lídrov členských štátov sú podľa mnohých poslancov neuspokojivé. Kritizujú najmä nedostatok pokroku pri azylovej reforme a prehlbovaní hospodárskej a menovej únie. 

Väčšina rečníkov, ktorí sa počas plenárnej rozpravy s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom ujali slova, kritizovala hlavy štátov a vlád za to, že nedokázali dosiahnuť zásadnejšiu dohodu na riešení migračnej a azylovej krízy. Podľa mnohých poslancov sa toho v praxi zmení len málo a v Stredozemnom mori budú naďalej umierať ľudia.

Predseda Európskeho parlamentu v úvode rozpravy poznamenal, že poslanci už dlho čakajú na začiatok rokovaní s ministrami o novelizácii dublinského nariadenia, a vyzval Radu (ministrov) EÚ, aby svoju vyjednávaciu pozíciu prijala kvalifikovanou väčšinou. Antonio Tajani zároveň zdôraznil, že návrhy EP predstavujú „vynikajúci východiskový bod,‟ nakoľko sú vyvážené a v snemovni široko podporované.

Mnoho poslancov tiež vyjadrilo frustráciu nad neschopnosťou lídrov členských štátov dosiahnuť desať rokov po ostatnej finančnej kríze pokrok pri zavádzaní opatrení, ktoré by zabránili prípadnému hospodárskemu kolapsu v budúcnosti.

Reakcie slovenských poslancov 

„Zdá sa, že povinné kvóty sú minulosťou. Riešenia sa posúvajú k ochrane vonkajších hraníc a posilneniu Frontexu. Kompromis spočíva vo vytvorení záchytných centier, kde budú žiadatelia o azyl čakať do vybavenia ich žiadostí. Za riziko považujem schválené 3 mld. eur pre Turecko pre konfrontačnú politiku  prezidenta Erdogana voči EÚ,‟ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

„Samit sa konal necelý rok pred brexitom. Ak nechceme ďalšie exity, muselo sa dospieť k dohode. Lídri si zložili ružové okuliare a priznali, že najdôležitejšia je ochrana vonkajších hraníc a účinná návratová politika. Zavádzanie vnútorných hraníc nie je riešením – prišli by sme o Schengen – najväčší výdobytok spoločnej Európy,‟ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

„Vítam dosiahnutie dohody o migrácii a udržanie vnútropolitického konsenzu v nemeckej vládnej koalícii. Úspech spolupráce medzi členskými štátmi ukazuje aj fakt, že počet nelegálnych prechodov hraníc sa od roku 2015 znížil o 95%. Teraz sa musíme sústrediť na stabilizáciu situácie v bezprostrednom okolí Európskej únie,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices