Danko
Predseda NRSR Andrej Danko. PHOTO: © European Union- EP.

Andrej Danko: Na Slovensku máme problém s antisemitizmom

JERUZALEM – Na Slovensku máme podľa predsedu NR SR Andreja Danka problém s antisemitizmom. Ako povedal na stretnutí s izraelským predsedom Knessetu Yuli Edelsteinom, dáva si záväzok, že na jeseň v slovenskom parlamente presadí novú legislatívu, ktorá by rázne zakročila proti antisemitizmu.

Definícia antisemitizmu na Slovensku bude podľa Danka vychádzať z izraelskej legislatívy. „Urobím všetko pre to, aby táto téma nezostala opomenutá,“ dodal šéf NR SR.

Edelstein konštatoval vynikajúce vzťahy so Slovenskom. Pripomenul, že Česká republika otvára v Izraeli kultúrne centrum a vyslovil vieru, že tak urobia ďalšie európske krajiny vrátane Slovenska. Poďakoval Dankovi za zorganizovanie medzinárodnej konferencie proti nenávisti na internete v júni v Bratislave.

Český predseda Senátu Milan Stěch, ktorý je tiež na oficiálnej návšteve Jeruzalema a bol na stretnutí v Knessete spolu s Dankom, zdôraznil, že židovská komunita v mnohých európskych mestách mala veľký podiel na pomoci pri zakladaní Československej republiky v roku 1918. Zároveň dodal, že prejavy antisemitizmu sú v Českej republike na minimálnej úrovni.

Podľa Danka je symbolické, če sa v Knessete stretáva spolu s českým partnerom, pretože bez pomoci Židov by ČSR v roku 1918 nevznikla. „Priateľstvo a pomoc Masarykovi a Štefánikovi sme vám opätovali pri vzniku štátu Izrael a vy ste na nás nezabudli v roku 1993,“vyhlásil Danko s tým, že bez Židov by nebola Bratislava a nemali by sme svoju históriu.

Danko vyzdvihol spoluprácu s Knessetom v boji proti šíreniu klamlivých informácií na internete. „Ďakujem vám, že vaše zákony môžeme od vás preberať,“ uviedol Danko.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

Ako povedal Danko v pondelok po stretnutí s predsedom vlády štátu Izrael Benjaminom Netanjahuom, Slovensko môže byť strategickým lídrom v oblasti ochrany dát, pretože EÚ v tejto oblasti zaspala. Danko otázku kybernetickej bezpečnosti považuje za jednu za najdôležitejších. „Izrael totiž patrí k svetovým lídrom v informačných technológiách,“ uviedol s tým, že dnes prevádzkovatelia internetových stránok sledujú správanie ľudí a môžu ich komukoľvek predať. „Skenovanie dát rôznymi aplikáciami, keď si prevádzkovatelia vedia zistiť návyky, priateľov a môžu to predať obchodným spoločnostiam, to sú vážne otázky,“ konštatoval.

Obrovský potenciál vidí Danko v rozvoji cestovného ruchu. Ročne na Slovensko príde viac ako 40-tisíc izraelských turistov. Nové príležitosti ponúkajú aj obchod a investície. Izraelské firmy majú rozsiahle skúsenosti v oblasti energetiky, zdravotníctva, kybernetiky, ako aj bezpečnosti.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices