benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO:© European Union- EP.

Monika Beňová: Pri príprave eurovolieb sa musí viac myslieť aj na hendikepovaných ľudí

Ľudia so zdravotným postihnutím sú plnohodnotnou súčasťou našej spoločnosti a nesmú byť preto odsúvaní na jej okraj. Plénum Európskeho parlamentu (EP) sa preto bude dnes zaoberať otázkami účasti hendikepovaných ľudí v nadchádzajúcich európskych voľbách.

Nejde pritom len o možnosť voliť, ale predovšetkým využívanie ich práva byť volený. Európska komisia by mala viac myslieť na ľudí so zdravotným postihnutím a pripraviť rozsiahlu motivačnú kampaň, aby mohli v prípade záujmu jednoduchšie kandidovať a uchádzať sa tak o hlasy občanov v budúcoročných eurovoľbách,“ uviedla poslankyňa EP Monika Beňová.

V prípade možnosti voliť by zase malo byť k dispozícii dostatočné množstvo informačných materiálov, prispôsobených internetových stránok, či špecializovaných tlačovín. Tie musia byť v rôznych formátoch, zrozumiteľné, ľahko čitateľné, či dostupné aj v Braillovom písme,“ priblížila europoslankyňa.

Riešiť je potrebné aj zvyšovanie informovanosti u osôb, ktoré sú napríklad v inštitucionalizovanej starostlivosti, prispôsobenie možností hlasovacích postupov alebo dôsledné zabezpečenie bezbariérového prístupu k samotnému hlasovaniu. Nielen pre účasť či hlasovanie v eurovoľbách nepochybne platí, že ľudia so zdravotným postihnutím nepotrebujú našu ľútosť, ale konkrétne kroky, ktoré im uľahčia prekonávanie prekážok, s ktorými sa musia dennodenne potýkať,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

O dac

Odporúčame pozrieť

V. Bilčík: Voľby v Severnom Macedónsku vyšlú signál, či je krajina pripravená postupovať na európskej ceste

Vladimír Bilčík, europoslanec a člen europarlamentnej delegácie pre Severné Macedónsko, v pondelok 6. mája vycestoval …

Consent choices