Merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union- EP.

Nemecká kancelárka chce odvrátiť obchodnú vojnu medzi USA a EÚ

BERLÍN – Európska únia podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej urobí všetko pre to, aby zabránila obchodnej vojne s USA. Kancelárka to vyhlásila v nemeckom parlamente.

„Stojí to za vynaloženie všetkej snahy na odvrátenie tohto konfliktu, aby sa nezmenil na reálnu vojnu, ale samozrejme treba na to dve strany,“ povedala Merkelová v parlamente a poznamenala, že predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker onedlho odcestuje do USA.

Merkelová povedala, že dobré fungovanie svetovej ekonomiky závisí od partnerskej spolupráce krajín. Zároveň vyslovila otázku, či má význam počítať prebytky a deficity iba v obchode s tovarmi. Dodala, že ak by sa zahrnuli digitálne služby, USA by pravdepodobne voči Európe vykazovali obchodný prebytok. „Je takmer zastarané rátať tovary a nerátať služby,“ konštatovala.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalila clá na dovoz ocele a hliníka z Európskej únie a uvažuje aj o clách na autá, nákladné vozidlá a automobilové dielce, čo by mohlo byť pre Nemecko bolestivé.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices