Morawiecki
Predseda Rady ministrov Poľskej republiky Mateusz Morawiecki. PHOTO: © European Union- EP.

Predseda poľskej vlády vyzval EÚ, aby zaujala realistickejší postoj v otázke riešenia prílevu migrantov

Predseda Rady ministrov Poľskej republiky Mateusz Morawiecki sa ako ôsmy líder členského štátu EÚ zapojil do diskusie s poslancami o budúcnosti Únie.

Rozpravy sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Budúcnosť EÚ: Vízia poľského premiéra

„Poľsko bolo jednou z prvých krajín, ktorá ženám priznala hlasovacie práva, a právny štát je u nás hlboko zakorenený. Ak by neexistovala železná opona, mohli sme byť zakladajúcim členom EÚ. Teraz, ako plnoprávny člen, chceme navrhnúť konštruktívny program, v ktorom rešpektujeme národné identity a právo každej krajiny nastaviť si právny systém v súlade so svojimi tradíciami,‟ uviedol Mateusz Morawiecki.

„Európsky projekt musí byť otvorenejší, nakoľko dnešná situácia je z dôvodu všetkých naakumulovaných kríz bezprecedentná,‟ pokračoval predseda poľskej vlády, zaraďujúc medzi aktuálne krízy okrem iného aj prílev migrantov, brexit a hybridnú vojnu zo strany Ruska.

Premiér Morawiecki sa vo svojom prejave zasadil za bezpečnejšiu Úniu, ktorá by chránila občanov pred globálnymi korporáciami a ktorá by ambicióznou kohéznou politikou bojovala proti vnútorným nerovnostiam. Zdôraznil, že Poľsko odstraňuje medzery vo svojom systéme výberu daní a bojuje proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a daňovým únikom. Naznačil pritom, že za súčasnú situáciu je zodpovedné pasívne poľské súdnictvo, ktoré nefungovalo poriadne.

„EÚ potrebuje nové, digitálnemu veku prispôsobené pravidlá hospodárskej súťaže, ktoré by boli zamerané aj na spoločnosti ako Google či Facebook,‟ uviedol premiér Morawiecki. Kriticky sa vyjadril voči projektu Nordstream 2, ktorý podľa neho viedol k zvýšeniu vplyvu Ruska na poľskú ekonomiku. Naopak, potešilo ho zriadenie Európskeho obranného fondu a investície do obranného sektora v EÚ.

Viac..  M. Weber: Populisti zvolení do europarlamentu skončia v tábore Putinových priateľov

Mateusz Morawiecki vyzval EÚ, aby v otázke riešenia prílevu migrantov zaujala realistickejší postoj. Ponúkol tiež zdvojnásobenie úsilia pri financovaní rozvojového plánu pre Afriku.

Poslanci: Podpora zásad právneho štátu a deľby moci

Lídri najväčších politických skupín v EP sa premiéra Morawieckeho pýtali na reformu poľského justičného systému, ktorá podľa nich ohrozuje právny štát. Väčšina rečníkov z radov poslancov pritom odsúdila poľskú vládu za snahu o upevnenie si vlastnej moci.

Mnoho zákonodarcov vyjadrilo súhlas s postojom Mateusza Morawieckeho k rozvojovej stratégii, energetickej bezpečnosti a obrane. Temer všetci sa však zhodli na nevyhnutnosti budovať EÚ na spoločných hodnotách právneho štátu.

Poslanci poukázali na to, že práve Poľsko bolo prvou európskou krajinou, ktorá mala deľbu moci zakotvenú v ústave. Nútený odchod sudcov do dôchodku a podriadenie súdov politickej kontrole nie je preto podľa zákonodarcov súčasťou poľskej národnej tradície. Poslanci vyjadrili v tejto súvislosti podporu poľským občanom, ktorí proti zmenám protestujú po celej krajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices