Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Stanovisko slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane k Smernici o autorskom práve na Jednotnom digitálnom trhu

Záleží nám na tom, aby nové technológie slúžili ľuďom a vytvárali priestor pre slobodnú výmenu názorov. So slobodou je ale spojená aj zodpovednosť. Na obsahu nemôžu zarábať len tí, ktorí ho šíria, ale najmä tí, ktorí ho vytvoria. Táto téma si však vyžaduje hlbšiu odbornú a celospoločenskú diskusiu, ako len prerokovanie v príslušnom výbore.  Preto sme sa pri dnešnom  hlasovaní zdržali.

Vítame iniciatívu Európskej komisie na reguláciu online prostredia, ktoré je v poslednej dobe často zneužívané šíriteľmi  rôznych hoaxov a falošných správ, ci platformami obohacujúcimi sa z obsahu chráneného autorským právom. Dopady legislatívy sa však budú dotýkať každodenného života a práce občanov, študentov, vzdelávacích a štátnych inštitúcií aj firiem pôsobiacich v online podnikaní. Sloboda šírenia informácií a poznatkov na internete musí byť zachovaná a chránená. Rovnako však musia byť primerane chránené aj práva tých, ktorí tieto informácie tvoria. Zároveň musia za ich obsah niesť aj zodpovednosť.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Sme pripravení komunikovať so všetkými, ktorým záleží na slobodnom prístupe k informáciám a tiež na podpore kreativity a inovácií na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii. Vítame rozhodnutie pléna, ktoré otvára priestor pre širšiu diskusiu o tejto dôležitej problematike.

Ivan Štefanec, Vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane

Pál Csáky

Eduard Kukan

Miroslav Mikolášik

Anna Záborská

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices