discoverEU
Ilustračné PHOTO: © European Union.

DiscoverEU: Príležitosť zadarmo objavovať Európu sa stáva realitou

Cestovné poukazy spomedzi 100-tisíc uchádzačov získalo až 15-tisíc osemnásťročných šťastlivcov.

V rámci prvého kola iniciatívy DiscoverEU, ktorú vyhlásila Európska komisia, podalo prihlášku vyše 100-tisíc mladých ľudí zo všetkých členských štátov. Mali na to dvojtýždňové obdobie, ktoré sa skončilo 26. júna o 12.00 hod. Konečný zoznam víťazov bol potvrdený v súlade s oznámenými výberovými kritériami.

Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics uviedol: „Veľmi ma teší, že 15-tisíc mladých ľudí čoskoro dostane skvelú správu, že uspeli v súťaži o cestovný poukaz DiscoverEU. Som presvedčený, že nadobudnuté skúsenosti budú pozitívnym prínosom v ich živote. Záujem o túto iniciatívu je medzi mládežou v celej Európe obrovský a dúfam, že možnosť cestovať neskôr v tomto roku i v nasledujúcich rokoch využijú aj mnohí ďalší.“

Týchto 15-tisíc výhercov teraz dostane správu, že si môžu rezervovať cestovné lístky. Budú môcť navštíviť až štyri zahraničné európske destinácie, a to buď samostatne, alebo v najviac päťčlenných skupinách. Výlet môže trvať maximálne 30 dní a musí sa začať medzi 9. júlom a 30. septembrom 2018. Účastníci budú zväčša cestovať vlakom, vo výnimočných prípadoch však budú môcť siahnuť po alternatívnych spôsoboch dopravy.

Mladí ľudia dostanú cestovné poukazy podľa kvóty stanovenej pre každý členský štát EÚ. Počet pridelených cestovných poukazov vychádza z podielu obyvateľstva daného členského štátu na celkovom obyvateľstve Európskej únie. V tomto kole sa kvóta na cestovné poukazy vyčerpala v prípade všetkých členských štátov.

Keďže rok 2018 je Európskym rokom kultúrneho dedičstva, cestujúci sa budú môcť zúčastniť na podujatiach organizovaných v rámci tejto iniciatívy počas leta. Ešte pred cestou dostanú odkazy na užitočné informácie o tom, ako sa pripraviť na cestu a ako ju čo najlepšie využiť. Príkladom sú tipy na možné trasy, odporúčania, ako čo najrozumnejšie naložiť s rozpočtom, ktorý budú k mať k dispozícii, či informácie o právach cestujúcich.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Súvislosti

Iniciatíva DiscoverEU má v roku 2018 rozpočet 12 miliónov eur a očakáva sa, že tento rok vďaka nej bude môcť po Európe cestovať zhruba 25-tisíc mladých. Druhé kolo podávania prihlášok, v ktorom sa bude rozdávať možno až 10-tisíc cestovných poukazov, sa uskutoční na jeseň 2018.

Európska komisia plánuje iniciatívu ďalej rozvíjať, a preto ju zahrnula do svojho návrhu budúceho programu Erasmus. Ak ho Európsky parlament a Rada schvália, v rokoch 2021 až 2027 – teda počas nového rozpočtového obdobia – by malo dostať možnosť cestovať s podporou rozpočtu vo výške 700 mil. eur ďalších 1,5 milióna osemnásťročných účastníkov.

Iniciatíva DiscoverEU vychádza z návrhu Európskeho parlamentu, ktorý zabezpečil jej financovanie na rok 2018 prostredníctvom prípravnej akcie. Zameriava sa na mladých ľudí, ktorí majú práve 18 rokov, keďže ide o pomyselný míľnik na ceste k dospelosti.

Európska komisia by chcela od mladých cestovateľov počuť, čo zažili, a vyzve ich, aby sa podelili o svoje skúsenosti. Požiada ich, aby o svojich zážitkoch z ciest porozprávali napríklad cez sociálne médiá alebo usporiadali prezentácie na školách či v miestnych komunitách. Stanú sa teda súčasťou komunity DiscoverEU a veľvyslancami tejto iniciatívy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices