Fico
Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Fico: Za homosexuálne manželstvá ruku nezdvihnem. Vláda o zmenách uvažuje

BRATISLAVA / Vláda má približne rok a pol na to, aby prijala zmeny týkajúce sa napríklad aj homosexuálnych párov. Viaceré krajiny už uznávajú registrované partnerstvá. Na Slovensku tento zákon zatiaľ neprešiel. Dúhový Pride sa bude v hlavnom meste konať už o týždeň, kde LGBTI komunita opäť upozorní na to, čo ju trápi.

Podporuje ich ombudsmanka Patakyová, ktorá si za dúhovú vlajku vyslúžila kritiku národniara Antona Hrnka(SNS). Hrnka zase pred konzervatívny postoj k LGBTI komunite kritizovala europoslankyňa Monika Beňová. On je vraj podivín, ona Bruselská panička. Ich spor ale utíchol, no LGBTI komunite problémy zostali. „Keď je ten druhý partner z nečlenskej krajiny EÚ, má problém dostať tu pobyt. Je tu situácia transrodových ľudí, ktorí musia podstupovať sterilizácie,“ uviedol Martin Macko z iniciatívy Inakosť.

Páry rovnakého pohlavia to majú ťažké aj v každodennom živote. „Voľno v práci, sprevádzanie partnera v nemocnici, životné udalosti – svadby, pohreby, dedenie,“ pokračoval o problémoch Macko. Počas troch vlád sa páry rovnakého pohlavia nedočkali od Roberta Fica žiadnych veľkých legislatívnych darčekov. Fico ale ani teraz nesľubuje žiadne legislatívne úpravy. „Uvažujeme o veciach ako prístup k zdravotným informáciám, majetkové veci, ale nikdy odo mňa nečakajte, že zdvihnem ruku za zákon o manželstve homosexuálov,“ vyjadril sa Robert Fico.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Pri styku s lekármi a úradmi je oblasť, v ktorej by sa možno v budúcnosti mohla konať právna úprava,“ povedal premiér Pellegrini. „Momentálne nemôže ani manžel nazerať do zdravotnej karty partnera . Môže ju dostať až po smrti. Čiže právna úprava by pomohla všetkým párom, bez ohľadu na typ spolužitia,“ vysvetlila  Veronika Remišová, poslankyňa NR SR za OĽaNO. Drobné úpravy by teda dostali podporu aj u opozície.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices