viza
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Nové pravidlá pre vstup do krajín EÚ: U žiadateľov budú preverovať aj napojenie na teroristov

ŠTRASBURG / Európski poslanci schválili nové pravidlá pre občanov tretích krajín, na ktoré sa nevzťahuje vízová povinnosť Európskej únie. Títo občania tak budú musieť pred cestou do únie za poplatok cez internet požiadať o povolenie na vstup.

Cieľom opatrenia je zhodnotiť, či žiadateľ nie je podľa doterajších záznamov napojený napríklad na teroristické organizácie a nepredstavuje bezpečnostné riziko.

Systém, známy pod skratkou ETIAS, bude využívať bezpečnostné databázy EÚ a Interpolu a funkčný bude v roku 2021. Žiadosť o vstup si budú musieť podať občania z viac ako 60 krajín, s ktorými má únia bezvízový styk. Nové predpisy musia ešte formálne schváliť členské štáty.

Tie teraz podľa europoslanca Tomáša Zdechovského vďaka jednotnej databáze vedia iba to, kto žiada o víza. „Doteraz ale chýbali akékoľvek informácie o viac ako 30 miliónoch cestujúcich (z krajín) bez vízovej povinnosti,“ uviedol Zdechovský.

Podľa jeho kolegyne Dity Charanzové to predstavovalo bezpečnostné riziko. „Táto medzera sa ukázala aj v čase vrcholiacej migračnej vlny, rovnako ako pri debate o lepšej ochrane pred teroristickými činmi, ku ktorým v EÚ došlo,“ oznámila Charanzová.

Zdechovský v rozhovore s ČTK dodal, že povolenie pre vstup bude platiť tri roky, podobne ako je tomu v Spojených štátoch. „Povolenie sa ale dá kedykoľvek zrušiť, akonáhle sa v príslušnej databáze objaví nejaký záznam,“ uviedol poslanec.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Pravidlá, ktoré predvlani navrhla Európska komisia, majú napomôcť k posilneniu vnútornej bezpečnosti, predchádzaniu nelegálnemu prisťahovalectvu a ochrane verejného zdravia. Podľa komisie tiež obmedzí zdržanie na hraniciach, pretože nový systém včas identifikuje osoby, ktoré môžu v niektorej z uvedených oblastí predstavovať riziko. Stane sa tak ešte predtým, než sa tieto osoby dostanú na vonkajšie hranice únie.

Leteckí a námorní dopravcovia budú musieť pred nástupom cestujúcich skontrolovať, či štátni príslušníci tretích krajín, na ktoré sa požiadavka cestovného povolenia vzťahuje, platné cestovné povolenie skutočne majú. Po troch rokoch od zavedenia systému ETIAS sa bude táto povinnosť vzťahovať aj na medzinárodných autobusových dopravcov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices