pes
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Obéznych zvierat pribúda. V strednej Európe je len psov s nadváhou 40 percent. Má ju aj ten váš?

BUDAPEŠŤ / Obézne psy sa správajú podobne ako niektorí ľudia s nadváhou a mohli by preto slúžiť ako model výskum obezity. Vyplýva to zo štúdie maďarských vedcov, ktorú zverejnili v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Zoológovia z Univerzity Loránda Eötvöse v Budapeštiuskutočnili dva testy s 91 psami rôznych plemien. Zistili pritom, že tučné psíky sa správajú odlišne od tých, ktoré nadváhu nemajú. Psy s nadváhou uprednostňovali výživu bohatú na tuky a cukry pričom sa snažili príjem potravy maximalizovať. Ale zároveň váhali, či vydať energiu na cestu k miske, o ktorej nevedeli, či sa v nej nachádza niečo pod zub.

Psy by sa mohli stať modelom pre výskum obezity aj preto, že žijú s ľuďmi v úzkom kontakte a sú vystavené rovnakým vplyvom životného prostredia. Dosiaľ sa príčiny a dôsledky nadváhy študovali najmä nobezitaa hlodavcoch ako sú krysách.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

V priemyselne rozvinutých krajinách strednej Európy trpí podľa odhadov nadváhou okolo 40% domácich zvierat. V Spojených štátoch označujú niektorí za tučných až 56% psov a 60% mačiek. Obezita pritom zvieratám skracuje pravdepodobnú dĺžku dožitia. Rovnaký vplyv má aj na ľudí, zistila štúdia zverejnená v roku 2016 v odbornom časopise The Lancet.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices