migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dánsko: Deti prisťahovalcov musia poznať hodnoty krajiny

KODAŇ / Rodičia prisťahovalcov, ktorí žijú v dánsky getách budú povinne musieť svoje deti posielať na hodiny, počas ktorých sa deti budú vzdelávať v hodnotách krajiny. V opačnom prípade môže čeliť postihom zo strany štátu.

Už od mladého veku, konkrétne jedného roka, budú musieť deti prisťahovalcov chodiť na hodiny občianskej náuky, a to minimálne v rozmedzí 25 hodín za týždeň. Nové pravidlá sú zavedené pre 25 oblastí, na základe faktorov ako je príjem obyvateľov na danom území, zamestnanosť a kriminálne prečiny.

Deti, väčšinou imigrantov, sa budú učiť o miestnych tradíciách ako Vianoce, Veľká noc a samozrejme aj dánsky jazyk. Dánska vláda uviedla, že v prípade, ak rodičia svoje dieťa na hodiny nepošlú, môžu prísť o viaceré benefity, ktoré im zo zákona prislúchajú. Konzervatívny líder Soren Pape Poulsen trvá na tom, že pochopenie dánskych hodnôt je nevyhnutné pre „dobrý život v Dánsku“, bez ohľadu na rasu alebo na sociálne podmienky.

Podľa štatistík v roku 2017 až 66,5 percent obyvateľov get, nie sú európsky prisťahovalci a rovnako tvoria až 8,7 celkovej populácie Dánska. Okolo pol milióna týchto obyvateľov, má moslimské korene a väčšinou sa do krajiny prisťahovali z Afganistanu, Iraku a Sýrie.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Dánska vláda sa pokúša o asimiláciu obyvateľstva už desiatky rokov. Premiér Lars Lokke Rasmussen podľa dailymail.co.uk predstavil plán, v ktorom by chcel zjednotiť obyvateľstvo do roku 2030. Zároveň dodal, že chce, aby ľudí z východných krajín rovnako prispievali spoločnosti.

Naopak len pred mesiacom vládne orgány navrhli, takzvané „zóny špeciálnych trestov“, kde polícia môže udeliť prísnejšie postihy za krádeže a vandalizmus.

Dánsko nedávno schválilo aj zákaz zahaľovania sa, nosenia nikábu a burky na verejnosti, čím sa pridalo medzi päť európskych štátov s rovnakým zákazom.  

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices