David Davis
David Davis. PHOTO: © European Union.

Minister pre brexit David Davis po hádke s premiérkou May odchádza z postu

LONDÝN / Britský minister pre odchod z Európskej únie David Davis v noci na dnešok rezignoval. Svojej funkcie sa vzdal po spore s premiérkou Theresou May ohľadom kompromisného návrhu na podobu vzťahov Veľkej Británie s Európskou úniou.

Britské médiá špekulujú o tom, že Davisa budú nasledovať ďalší zástancovia jasnej odluky od unijných štruktúr z vysokopostavených členov kabinetu. Novým ministrom pre odchod Británie z Európskej únie sa stal Dominic Raab. 

Davis vo svojom rezignačnom liste napísal, že pre politiku May sa Londýn ocitne v „lepšom prípade v slabej vyjednávacej pozícii“ a bude nútený robiť ďalšie ústupky. Podľa nej je stále menej pravdepodobné, že sa vláde podarí uviesť do praxe výsledok referenda z roku 2016, v ktorom sa Briti vyslovili pre odchod z Európskej únie.

May v reakcii na Davisovu rezignáciu uviedla, že jeho odchod ľutuje. Dodala, že vyjednávacia pozícia britskej vlády je v súlade s výsledkom referenda aj s volebným programom konzervatívcov, v ktorom strana sľubovala odchod z jednotného trhu aj z colnej únie. Podľa nej tiež nie je pravda, že by parlament nezískal po brexite kontrolu nad britskými zákonmi, späť.

Po Davisovi, ktorý bol vo funkcii od roku 2016 a bol hlavným vyjednávačom s Európskou úniou, ohlásila odchod z ministerstva aj ďalšia kľúčová osoba, a to Steve Baker, rezignovať mala podľa informácií médií aj vysokopostavená úradníčka ministerstva Suella Braverman.

Viac..  R. Metsola: Schengenský priestor nebude úplný, kým nebude zahŕňať aj Rumunsko

Demisiu podal Davis krátko po tom, ako si Theresa May v piatok zdanlivo zaistila podporu rozdeleného kabinetu pre svoj plán týkajúci sa vzťahov Británie a Európskej únie po brexite. Podľa niektorých členov vlády, ktorí sú zástancami tvrdého brexitu, teda úplnej odluky od unijných štruktúr, je vládny návrh príliš mäkký.

Premiérka bude svoj návrh obhajovať v Dolnej snemovni. Návrh počíta s udržaním tesnejších obchodných väzieb s Európskou úniou. Potvrdzuje ale odhodlanie Londýna skoncovať s voľným pohybom osôb, nadradenosťou únijných súdov a s platbami do európskej pokladnice. „Je to úplný chaos. Theresa May už nemá žiadnu autoritu,“ citovala BBC predstaviteľa opozičných labouristov Iana Laveryho. Konzervatívny poslanec Peter Bone si ale myslí, že sa Davis zachoval správne a zásadovo.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices