NATO
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Samit NATO bude aj o peniazoch. Amerika odmieta platiť účty za Európu

BRATISLAVA / Už o pár dní sa bude konať dôležitý samit Severoatlantickej aliancie. Spojenci sa zídu v Bruseli v stredu. Slovensko vstúpilo do najmocnejšieho obranného zoskupenia na svete pred 14 rokmi. Slovenské postoje počas rokovania budú pomerne jasné.

Jednou zo základných slovenských pozícií pred samitom NATO je, že Slovensko opäť potvrdí svoj záväzok zvyšovať výdavky na obranu. „Ide o to, že sú veľké očakávania voči európskym spojencom o postupnom navyšovaní výdavkov,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok.

Dlhodobo a priamočiaro hovorí najmä prezident Trump. Ten opakuje, že drvivá časť výdavkov aliancie je na amerických pleciach a mnohé európske krajiny sa len vezú. „Plánujem povedať členom NATO, že musia začať platiť svoje účty. Spojené štáty sa nebudú starať o všetko,“ povedal americký prezident.

Slovensko chce do roku 2020 vynaložiť 1,6 percenta HDP na obranu a do roku 2024 dve percentá. „Pre ozbrojené sily z toho vyplýva úloha zabezpečenia záväzkov, ktoré voči NATO máme a tie si chceme zodpovedne a serióznym spôsobom plniť,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš.

Ide o to, aby všetky tie peniaze vynaložené z našich vreciek boli minuté efektívne. „To môžeme vidieť aj v prípade diskusií o vozidlách 8 x 8 alebo o nadzvukových lietadlách a o radaroch. Potrebujeme mať tak nastavený konkrétny systém, ktorá kupujeme, aby bol ešte v horizonte 10, 15, možno 20 rokov funkčný, aby sme nemuseli neustále doňho ďalej dávať peniaze a upgradovať ho,“ povedal bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

Slovensko na samite potvrdí aj duálny prístupu k Rusku. Na jednej strane je to zmysluplný politický dialóg, na strane druhej platí, že agresia Kremľa voči Ukrajine je neakceptovateľná. „Preto sa posilňuje aj prítomnosť aliancie na východe, zostanú slovenské jednotky v takzvanom predsunutom posilnení v Pobaltí,“ dodal Korčok.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices