May
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union- EP.

Britské médiá kritizujú Johnsona. Premiérku čaká druhý boj o brexit, píšu

LONDÝN / Britské média kritizujú rezignáciu ministra zahraničia Borisa Johnsona a označujú ho za paródiu na šéfa diplomacie. Podľa médií čaká Theresu May tuhý boj o podobu brexitu.

Denník Financial Times uvádza, že odchodom Johnsona a Davisa začala pre Theresu May druhá bitka o brexit. „May dnes nemá inú možnosť ako bojovať za svoj plán. Bude to urputný boj, ale krajina potrebuje, aby druhá bitka o brexit bola dovedená k jasnému víťazstvu,“ uviedol Financial Times. Dodali tiež, že premiérka dobre vedela, že jej plán odchodu z Európskej únie je riskantným politickým podnikom.

Aj Johnsonovu rezignáciu hodnotí denník veľmi kriticky. „Iba málo ľuďom bude minister zahraničia chýbať. Nikdy nevyzerá, že svoju prácu berie vážne,“ píše. Pripomenuli tiež, že v piatok mal síce Johnson výhrady k podobe brexitu, no ostatných členov kabinetu vyzval, aby premiérku podporili.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Pozícia Theresy May je podľa denníka The Times vážne poničená, a to v kľúčovej dobe, kedy potrebuje dôveru, aby mohla viesť rokovania s Európskou úniou. Prehlásenie z konca minulého týždňa, že kolektívna zodpovednosť kabinetu bola schválením brexitového plánu obnovená, vyznieva vo svetle Davisovej a Johnsonovej rezognácie komicky a aktuálna výzva May, aby Brusel bral vyjednávania vážne, zúfalo. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices