vybor EP
Schôdza Výboru EP. PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä počítačovú bezpečnosť a sexuálne obťažovanie

Rovnováha medzi pracovným a súkromným životom, cyberbezpečnosť, sexuálne obťažovanie čo dvojaká kvalita potravín. To všetko sú témy, ktoré majú poslanci pred sebou tento týždeň. 

Výbor pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL) bude hlasovať o návrhu desaťdennej dovolenky pre otcov po narodení dieťaťa, o flexibilnejšej pracovnej dobe pre rodičov, či o viacerých dňoch dovolenky pre opatrovateľov.

Opatrenia proti sexuálnemu obťažovaniu budú témou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM). Členovia výboru budú hlasovať o opatreniach na boj proti mobingu a sexuálnemu obťažovaniu v práci či na verejnosti. Dôležitou časťou hlasovanie je aj objasnenie pojmov, definícií a klasifikácií rôznych druhov rodového násilia.

Poslanci sa budú tento týždeň opaätpovne zaoberať dvojakou kvalitou potravín a iných produktov. O návrhoch riešení bude diskutovať Výbor pre vnútroný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO).

Výbor pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) predstaví novú certifikačnú schému počítačovej bezpečnosti pre softvér a hardvér tzv. bielej techniky (práčky, umývačky na riad, chladničky…). Jeho členovia chcú tiež posilniť pozíciu Európskej agentúry pre bezpečnosť sietí a informácií (ENISA).

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Výbor pre interný trh a ochranu spotrebiteľa (IMCO) bude vo štvrtok hlasovať o projekte tzv.  „jednotnej digitálnej brány“. Cieľom je poskytnúť občanom a podnikom EÚ prístup k informáciám online a umožniť im napríklad požiadať o študijné pôžičky, podať daňové priznania, zaregistrovať auto, požiadať o osvedčenie o pobyte atď. Predbežná dohoda bola dosiahnutá s Radou ministrov už 24. marca.

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices