Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Chránime Európu pred Ruskom a tá s ním obchoduje, povedal Trump pred samitom NATO

BRUSEL / Európski spojenci v NATO by podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa mali zvýšiť svoje výdaje na obranu. Americký prezident kritizoval Nemecko za jeho obchody s Ruskom na stretnutí s generálnym tajomníkom aliancie Jensom Stoltenbergom. V stredu sa v Bruseli koná samit NATO.

Súčasný stav, kedy USA bráni Európu pred Ruskom a pritom európske krajiny platia Rusku vysoké sumy za zemný plyn, je podľa Trumpa voči USA neférový. „Chránime Nemecko, chránime Francúzsko, chránime všetky tieto krajiny a mnohé z nich idú, uzavrú dohodu o plynovode s Ruskom a platia miliardy dolárov do ruskej pokladne. My ich máme chrániť proti Rusku, ale oni platia Rusku miliardy dolárov,“ prehlásil Trump.

S nemeckou kancelárkou Angelou Merkel sa americký prezident uvidí v stredu na aliančnom samite, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom má schôdzku naplánovanú na pondelok v Helsinkách. 

Nemecko bude podľa Trumpa zo 60 až 70 percent závislé na dovoze ruských energií. „To sa nikdy nemalo stať, ale Nemecko je úplne závislé na Rusku,“ povedal americký prezident s tým, že je to pre NATO veľmi zlá vec a je nutné o tom s Nemeckom hovoriť.

Viac..  Prvá stratégia obranného priemyslu a nový program na posilnenie bezpečnosti Európy

Americký prezident tiež pripomenul svoju staršiu výhradu, že USA vynakladajú na obranu oveľa väčšie peniaze ako Nemecko, kde je to len okolo jedného percenta HDP.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices