dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Dovolenkári, nekupujte nič od predajcov na pláži. Taliansko zavádza vysoké pokuty

RÍM / Už v priebehu leta by mal začať v Taliansku platiť nový zákaz. Turisti, ktorí budú pristihnutí, ako si kupujú tovar od plážových predajcov, môžu dostať pokutu až do výšky 7000 eur. Podľa talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho neautorizovaní predajcovia poškodzujú legitímnych obchodníkov predajom falzifikátov a neplatením daní.

Pokuty hrozia aj samotným predajcom. Pohybovať sa majú v rozmedzí 2500 až 15 500 eur, navyše im bude zhabaný všetok tovar, informuje portál novinky.cz. Zákaz sa však nemá týkať len hmotných vecí, sankcie by turistom hrozili aj v prípade, že by si zakúpili masáž alebo si nechali urobiť tetovanie či vrkôčiky.

Koniec falzifikátom

Novým opatrením sa chce zamedziť predaju falzifikátov a prácu načierno – podľa Daily Mailu sa predpokladá, že tovar na plážach predávajú najčastejšie prisťahovalcami zo západnej Afriky či Bangladéša. „Musíme zastaviť inváziu predajcov a tiež predaj falzifikátov,“ uviedol taliansky minister vnútra. Salvini uviedol, že sa neautorizovaní predajcovia vyhýbajú plateniu daní, čo poškodzuje legitímne obchodníkmi a ekonomiku krajiny.

Podľa talianskej colnej správy Guardia di Finanza v prvej polovici minulého roka zabavili tovar v hodnote 265 miliónov eur. Najčastejšie išlo o oblečenie a doplnky, ako sú napríklad okuliare.

Opatrenia pre turistov

Taliansko dlhodobo bojuje tiež s množstvom turistov. Na Apeninský polostrov ich totiž mieri čoraz viac, najmä do najznámejších miest, ako sú Benátky, Florencia alebo Rím. V mnohých z nich preto platia určité turistická opatrenia, ktoré návštevníkom napríklad zakazujú jedenie na schodoch kostolov, používanie selfie tyčí a ďalšie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices