Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: © European Union- EP.

Ivan Štefanec: Vražda Jána Kuciaka v Európskom parlamente stále rezonuje

V Európskom parlamente v Bruseli sa dnes uskutočnilo vypočutie vo veci ochrany novinárov a právneho štátu. Na pôde Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci boli prítomní zástupcovia Policajného zboru Slovenskej republiky a Úradu špeciálnej prokuratúry.

Podľa europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane Ivana Štefanca (KDH) je to dôkaz, že Európsky parlament prikladá vyšetreniu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a objasneniu podozrení o ktorých zavraždený novinár písal, veľkú dôležitosť. Štefanec, ktorý sa na vypočutí taktiež zúčastnil víta nasadenie Úradu špeciálnej prokuratúry na vyšetrovaní podvodov s agrodotáciami, no upozorňuje, že ochrana novinárov je na Slovensku stále nedostatočná.

„Nestačí, že Polícia zasiahne až vtedy, keď je novinár priamo ohrozený na živote, či na zdraví. Ján Kuciak dlho pred svojou vraždou upozorňoval, že sa mu konkrétni ľudia vyhrážajú a nikto nekonal. V prípade novinárov a oznamovateľov korupcie by mala byť citlivosť Polície omnoho vyššia.“ Podľa Štefanca je stredajšie vypočutie ďalším zo série konkrétnych krokov Európskeho parlamentu vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

„Krátko po tejto hroznej udalosti sme iniciovali návštevu monitorovacej misie európskeho parlamentu na Slovensku, ktorý priniesla veľmi závažné zistenia, ktoré sme následne prerokovali v pléne. Do konca roka prídu na Slovensko ešte ďalšie dve misie, ktoré sa budú zaoberať aj nakladaním s eurofondami v poľnohospodárstve. O stave v tomto sektore prišli v máji podať do Bruselu osobné svedectvo aj samotní poškodení farmári. Zdá sa, že Európsky parlament je v mnohých veciach aktívnejší ako Národná rada v Bratislave.“ Štefanec upozorňuje, že dôležité je nielen vyšetrenie dvojnásobnej vraždy, ale aj dokončenie práce Jána Kuciaka. „Na kvalitnú investigatívu musia mať novinári vhodné podmienky. Žiaľ, nezdá sa, že by ich súčasná vláda vytvárala. Namiesto toho toleruje normalizačné praktiky a úpadok kvality verejnoprávnej televízie a hrubé útoky poslanca Fica na médiá a organizátorov legitímnych občianskych protestov.“      

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

O dac

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices