merkel
Nemecká kancelárka Angela Merkel. PHOTO: © European Union.

Merkelová reagovala na Trumpove obvinenia, obhajovala nezávislosť krajiny

BRUSEL – Nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala nezávislosť svojej krajiny v súvislosti s výrokmi amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého Berlín koná pod vplyvom Ruska. Kancelárka cestou na summit NATO v Bruseli poznamenala, že vyrastala v komunistickom Východnom Nemecku.

Bez spomenutia Trumpových výrokov v stredu novinárom povedala: „Sama mám skúsenosti s časťou Nemecka ovládanou Sovietskym zväzom a som dnes veľmi šťastná, že sme v mieri zjednotení ako Nemecká spolková republika a môžeme si tak určovať vlastnú politiku a robiť vlastné rozhodnutia, čo je veľmi dobré“.

Trump odštartoval návštevu summitu NATO verbálnym útokom voči Nemecku, ktoré označil za „zajatca Ruska“. Uviedol to v spojitosti s plánovaným ruským plynovodom Nord Stream 2, ktorý by zdvojnásobil objem zemného plynu prepravovaného priamo do Nemecka z nových ložísk na Sibíri. „Mali by sme vás chrániť pred Ruskom, no platenie miliónov dolárov Rusku považujem za veľmi nevhodné,“ vyjadril sa počas raňajok s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk
Viac..  Tento týždeň v EP: Sto dní do európskych volieb, právny štát na Slovensku a colný kódex EÚ

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices