Smolkova
Europoslankyňa Monika Smolková. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Smolková: Verím, že spravodlivosť zvíťazí

Výbor LIBE /Občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci/ uskutočnil 11. 7.2018 na pôde EP „hearing“ na tému Právny štát a bezpečnosť novinárov, na ktorý pozval vysokých predstaviteľov Eurojustu, Europolu a FBI. Za slovenskú republiku sa vypočutia zúčastnili prvá  vice prezidentka Polície SR a prokurátor špeciálnej prokuratúry SR.

Na neverejnom vypočutí sme sa ako poslanci EP mohli dozvedieť viac o vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Aj keď podrobnosti nikto z prítomných povedať nemohol, dozvedeli sme sa, že každý detail z vyšetrovania sa preveruje aj zahraničnými odborníkmi, že medzinárodná spolupráca v tomto vyšetrovaní je na veľmi dobrej úrovni a že do vyšetrovania je aktívne zapojená FBI, Europol a Eurojust.

Aj vďaka týmto inštitúciám sa mohli urobiť určité vyšetrovacie a dôkazné úkony, ktoré by slovenské vyšetrovacie orgány nevedeli zabezpečiť, pretože bola potrebná medzinárodná spolupráca. Predstavitelia týchto organizácii nás ubezpečili, že vynakladajú maximálne úsilie, aby vraha, resp. objednávateľa vraždy čo najskôr odhalili. Vražda dvoch mladých ľudí, ktorí mali svoje ideály a chceli spoločne žiť a pracovať, musí byť vyšetrená. Aj vďaka dnešnému vypočutiu som nadobudla presvedčenie, že nádej, že tieto vraždy budú vyšetrené, ešte žije.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravila europoslankyňa Monika Smolková.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices