Skripek
Europoslanec Branislav Škripek. PHOTO: © European Union- EP.

Škripek chce chrániť mladých Európanov pred novými drogami

Včera Branislav Škripek predstavil svoju vlastnú správu, ktorej cieľom je chrániť mladých Európanov pred drogovým šialenstvom. Ide o dokument, ktorý zakazuje drogy známe ako “syntetický heroín”,  “Maf” či  “Mathoxy”. Ich účinnosť je päťdesiatkrát silnejšia ako ópium.

Branislav Škripek povedal: „prvá dávka býva často aj posledná, pretože vedie k útlmu dýchania. Podľa dostupných štatistických údajov tieto drogy zabili od júna 2017 viac ako 65 občanov EÚ a to prevažne vo Švédsku.” Obe látky pozná samozrejme aj odborná verejnosť pod zložitými názvami a to N-phenyl-N-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]cyclopropanecarboxamide(cyclopropylfentanyl) a 2-methoxy-N-phenylN-[1-(2-phenylethyl)piperidin-4-yl]acetamide (methoxyacetylfentanyl).

Podľa Škripeka sa tieto drogy dajú jednoducho objednať a prídu priamo do poštových schránok. „Je šokujúce vedieť, že európski občania umierajú v dôsledku tejto hrozby. Rôzne gangy a výrobcovia profitujú po celom svete z toho, že posielajú svoje tvz. “lieky” do európskych domácností,” konštatuje Škripek.

Legislatíva EÚ zabezpečuje spoluprácu pri vyhľadávaní týchto nových psychoaktívnych látok v EÚ. Následne vytvára ich zoznam, vyhodnocuje ho, zdieľa medzi členskými štátmi a potom ich zakáže v celej EÚ.

„Vďaka vynikajúcej práci Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) môžeme dnes naše deti účinnejšie ochrániť pred novými zabijakmi, ktorí prichádzajú poštou.  Sú to prevažne drogy, ktoré sa niekedy používali na lekárske alebo veterinárne účely. Dnes sa však zneužívajú k tomu, aby sa ponúkali prevažne závislým mužom,” zdôrazňuje Branislav Škripek a je rád, že sa v rámci celoeurópskej spolupráci takto pomôže rodinám ako aj jednotlivcom.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Na záver B. Škripek dodáva: „Ďakujem kolegom za ich prácu pri zavádzaní týchto dvoch drog do trestného práva. Všetci si uvedomujeme, že rýchlosť je v tomto prípade veľmi dôležitá, hlavne preto, aby sme sa vyhli ďalším úmrtiam. Veľmi vítam, že táto moja správa, ktorej som spravodajcom už tento mesiac prejde našim výborom LIBE. A potom v septembri sa o nej bude hlasovať na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.”

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices