Korcok Kiska
Ivan Korčok a Andrej Kiska. PHOTO: MZVaEZ SR.

I. Korčok: Pri zaručovaní našej bezpečnosti neexistuje pre Slovensko lepšia a lacnejšia alternatíva ako NATO

Slovenská republika investuje do modernizácie svojich ozbrojených síl, zvyšuje ich pripravenosť a použiteľnosť, a tým zároveň napĺňa ciele, ktoré si spoločne kladieme v NATO. Pri zaručovaní našej bezpečnosti neexistuje pre Slovensko lepšia a lacnejšia alternatíva ako NATO,“ uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas summitu lídrov krajín Severoatlantickej aliancie, ktorý sa uskutočnil 11. a 12. júla 2018 v Bruseli.

Summit NATO potvrdil silu spojenectva krajín z oboch strán Atlantického oceána a to aj napriek rozličným pohľadom na mieru podieľania sa na kolektívnej obrane. Všetci spojenci potvrdili záujem na zachovaní NATO ako kredibilnej a akcieschopnej aliancie, a za týmto účelom budú pokračovať v investovaní do svojich ozbrojených síl. V tomto duchu delegácia SR vedená prezidentom A. Kiskom potvrdila zámer vynakladať na obranu 2 % HDP do roku 2024. Je dôležité uvedomiť si, že tieto výdavky na obranu nikam neposielame, ale sú investíciou do našich vlastných obranných kapacít. Zároveň si myslím, že týmto summitom sa končí éra, keď hlavné bremeno za našu bezpečnosť niesol jeden spojenec – USA. Toto bolo neudržateľné, čo nikto nespochybňuje. Samozrejme môžeme mať odlišné názory na to ako rýchlo tieto výdavky dosiahnuť, kľúčové je však získať široký politický konsenzus, uviedol I. Korčok.

Summit potvrdil opodstatnenosť a pokračovanie doterajšej politiky NATO voči Rusku založenej na záujme o otvorený dialóg a zároveň posilňovaní kolektívnej obrany a odstrašenia. Slovenská republika sa aktívne podieľa na posilnenej spojeneckej prítomnosti v Lotyšsku, v  ktorej od júla 2018 pôsobia aj slovenskí vojaci. Slovenská republika informovala, že predĺži ich mandát aj po júni 2019.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Hlavy štátov a vlád krajín NATO rozhodli o pozvaní Macedónska na začatie prístupových rozhovorov. Aliancia tak potvrdila platnosť svojej politiky rozširovania. Ako uviedol štátny tajomník Ivan Korčok: SR dlhodobo podporuje politiku otvorených dverí do NATO. Táto politika sa Aliancii osvedčila, čo potvrdzuje aj prípad Slovenska. Sme stabilnou, bezpečnou a predvídateľnou krajinou. Politika otvorených dverí má  pozitívny dopad na stabilizáciu krajín v našom susedstve. Ašpirantské krajiny v rámci svojho integračného úsilia zavádzajú demokratické reformy, posilňujú právny štát a modernizujú svoj bezpečnostný a obranný sektor.“ 

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices