summit nato
PHOTO: © European Union.

Trump žiada od spojencov NATO viac peňazí na obranu, inak rozpúta peklo

BRUSEL / Americký prezident Donald Trump vo štvrtok zaskočil lídrov členských štátov NATO a počas druhého dňa samitu vzniesol nečakanú požiadavku. Trump priamo požaduje, aby členské krajiny NATO už do januára 2019 zvýšili svoje výdavky na obranu na dve percentá HDP.

Americký prezident Donald Trump dnes priamo na rokovaní šéfov štátov a vlád NATO s prezidentmi Ukrajiny a Gruzínska nečakane vzniesol požiadavku, aby aliančné krajiny už do januára 2019 zvýšili svoje obranné výdavky na dve percentá hrubého domáceho produktu. Vyplýva to z diplomatických informácií Českej tlačovej agentúry a Českého rozhlasu.

Kvôli požiadavke sa následne na mimoriadnom rokovaní v Bruseli zišli špičky aliančných krajín už bez gruzínskych a ukrajinských partnerov. Trump už ráno na twitteri zopakoval svoju predstavu, že spojenci by na obranu mali perspektívne vydávať dokonca štyri percentá HDP.

Americký prezident tak dnes obnovil svoj stredajší útok, ktorý smeroval v prvom rade na Nemecko, ktoré podľa neho žiada ochranu pred Ruskom platenú Spojenými štátmi, zároveň ale do Moskvy posiela miliardy za ruský plyn.

Trump opakovane spája otázku bezpečnosti a obrany so stupňujúcim sa obchodným sporom medzi USA a Európou. Urobil to aj vo štvrtok ráno, keď v ďalšej zo série poznámok na twitteri uviedol, že USA platí „desiatky miliárd dolárov, príliš moc dotujú Európu“, ale na obchode vraj zároveň výrazne prerábajú.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Trump rozpúta peklo

Už v roku 2014 sa na summite vo Walese spojenci dohodli, že do roku 2024 dostanú svoje obranné výdavky na dve percentá HDP, tento rok by sa na túto hranicu malo podľa aliančných údajov dostať osem krajín. Česko ani Slovensko medzi nimi nie je. Vynakladajú len niečo cez jedno percento.

Trump podľa dobre informovaného zdroja dnes spojencom na stretnutí s prezidentmi Ukrajiny a Gruzínska pohrozil, že ak do januára všetci nenavýšia svoje výdavky na obranu na vytúžené dve percentá, „nastane peklo“. Donald Trump však nepohrozil odchodom USA z aliancie, uviedli diplomati.

Podľa iného diplomata následne nemecká kancelárka Angela Merkel vyzvala na rokovanie len lídrov 29 členských krajín v sprievode s jedným ministrom, „aby sa nehádali pred partnermi“.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices