Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union- EP.

Trump ocenil rozhodnutie vlády SR. Z nákupu amerických stíhačiek má radosť

BRUSEL / Prezident Donald Trump počas dvojdňového summitu v Bruseli ocenil Slovensko za nákup amerických stíhačiek F-16. O nákupe ho informoval prezident Andrej Kiska, ktorý aj opísal pozitívnu reakciu Trumpa.

Slovenský prezident Andrej Kiska sa vrámci dvojdňového summitu NATO rozprával aj s Donaldom Trumpom. Počas ich rozhovoru ho Kiska informoval aj o nákupe nových amerických stíhačiek F-16 pre Slovensko. Reakcia amerického prezidenta bola podľa jeho slov veľmi pozitívna.

Rozhovor s Trumpom absolvoval v prvý aj druhý deň summitu. Hlavnou témou bola podľa neho aktuálna situácia v Severoatlantickej aliancii. Zobral pozitívne informáciu o nákupe stíhačiek F-16, ale nebolo to hlavným predmetom jednania. To bola skutočne situácia v NATO,“ priblížil. „Povedal, že je rád, že ho to teší a najdôležitejšie je, aby sme skutočne boli dobrými spojencami a celkovo ten rozpočet sa zvyšoval, a aby sa modernizovalo,“ dodal Kiska pre agentúru TASR.

Vláda schválila nákup 14 kusov najmodernejšej verzie amerických stíhačiek F-16 v stredu počas 115. rokovania vlády. Stíhačky nahradia terajšie MIG- 29 ruskej výroby. Vláda Pellegriniho ich uprednostnila pred švédskymi letkami JAS-39 Gripen. Za stíhačky, výcvik, munície a 2 roky logistickej podpory zaplatíme 1,6 miliardy eur.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Trump na summite NATO znova kritizoval ostatných členov aliancie za nízke výdaje na obranu a vyzval ich, aby od budúceho roka zvýšili svoje výdaje na obranu na 2 percentá HDP. Na summite v roku 2014 sa pritom dohodli, že tak urobia až v roku 2024.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

V Európskom parlamente prebehla kľúčová diskusia o obrane EÚ. Podľa viacerých rečníkov je dôležité vytvoriť …

Consent choices