Kompakt OSN migracia
PHOTO: MZVaEZ SR.

Členské štáty OSN odsúhlasili text Globálneho kompaktu pre migráciu

Na pôde Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku odsúhlasili členské štáty záverečný text tzv. Globálneho kompaktu pre bezpečnú, regulovanú a legálnu migráciu. Je výsledkom bezmála dvojročných tematických diskusií a konzultácií medzi členskými štátmi OSN s ambíciou pokryť všetky stránky fenoménu migrácie, a predstavuje vôbec prvý dokument vypracovaný na pôde OSN k tejto téme.

Proces konzultácií ku Globálnemu kompaktu o migrácii bol zložitý, predstavitelia členských štátov a regionálnych zoskupení prezentovali odlišné postoje k téme migrácie, preto je výsledný dokument, ktorý bude formálne prijatý na medzivládnej konferencii v Maroku v decembri tohto roka, kompromisom a predstavuje spoločný menovateľ záujmov všetkých zúčastnených krajín.

Kompakt je právne nezáväzným dokumentom: predstavuje základ na zlepšenie medzinárodného vnímania migrácie a reagovanie na výzvy s ňou súvisiace. Viaceré členské štáty OSN – vrátane Slovenskej republiky – v procese prípravy zdôraznili a presadili princíp národnej suverenity pri prijímaní rozhodnutí, ako aj potrebu rozlišovania medzi utečencami s nárokom na medzinárodnoprávnu ochranu na jednej strane a ekonomickými migrantmi na strane druhej.

„Globálny kompakt pre migráciu má obrovský potenciál. Ponúka šancu začať riešiť veci proaktívne, namiesto len reagovania na vzniknuté situácie. Ponúka možnosti na využitie výhod plynúcich z migrácie a obmedziť jej riziká. Poskytuje novú platformu pre vzájomnú spoluprácu. A môže sa stať užitočným nástrojom pre nachádzanie správnej rovnováhy medzi právami jedincov a suverenitou štátov,“ povedal na margo schválenia textu Globálneho kompaktu pre migráciu predseda prebiehajúceho 72. Valného zhromaždenia OSN a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

Viac..  ECB: Zavedenie osobitného odvodu pre banky mala sprevádzať dôkladná analýza

Kompakt určuje víziu a riadiace princípy pre riešenie otázok spojených s medzinárodnou migráciou, obsahuje 23 konkrétnych politických cieľov štátov pri zvládaní medzinárodnej migrácie, ako aj návrh krokov, ktoré majú pomôcť regulovať migračnú politiku štátov, posilniť medzinárodnú spoluprácu pri riešení príčin migrácie, boja s obchodovaním s ľuďmi, pašeráctvom a mnohými ďalšími aspektami migrácie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices