Vybor EP
Výbor EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci. PHOTO: © European Union- EP.

Dozorujúci prokurátor informoval poslancov EP o aktuálnom stave vyšetrovania vraždy Kuciaka

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý dozoruje vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a prvá viceprezidentka Policajného zboru Jana Maškarová sa zúčastnili na zasadnutí Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci Európskeho parlamentu.

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, dozorujúci prokurátor informoval poslancov o priebehu a aktuálnom stave vyšetrovania trestnej veci v rozsahu stanovenom právnym poriadkom Slovenskej republiky. „Ubezpečil ich o tom, že úkonom, ktoré sú vykonávané v tejto trestnej veci na území Slovenskej republiky ako aj v zahraničí, je venovaná mimoriadna pozornosť a vyšetrovanie je vykonávané nezávisle od akýchkoľvek vplyvov. Jediným záujmom orgánov činných v trestnom konaní je čo najskôr odhaliť a usvedčiť páchateľov tohto brutálneho trestného činu,“ uviedla Tökölyová.

Pri poskytovaní informácií verejnosti je podľa ÚŠP prokurátor viazaný Trestným poriadkom, preto je rozsah poskytovaných informácií v tejto veci obmedzený. „Zdôrazňujeme absolútnu nevyhnutnosť zdržanlivosti orgánov činných v trestnom konaní, aby bolo zabezpečené dosiahnutie hlavného cieľa trestného konania a tým je odhalenie a potrestanie páchateľov,“ povedala Tökölyová. Ďalšie informácie budú verejnosti Úradom špeciálnej prokuratúry poskytnuté hneď, ako to dovolí stav vyšetrovania a v rozsahu, ktorý neohrozí ďalší stav prípravného konania a konania na súde, dodala hovorkyňa.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku, veľvyslanci a diplomati si uctia pamiatku Kuciaka a Kušnírovej

Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili na konci februára v ich rodinnom dome vo Veľkej Mači. Podľa vtedajšieho policajného prezidenta Tibora Gašpara vraždy pravdepodobne súvisia s prácou novinára. V moderných dejinách Slovenska je to prvá vražda novinára.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices