Lajcak
Miroslav Lajčák. PHOTO: © European Union- EP.

Plány ako prilákať Slovákov zo zahraničia domov zlyhávajú. Kritiku smerovali ministri do vlastných radov

BRATISLAVA / Poslanci už majú voľno takmer mesiac. Vláda už tiež funguje v prázdninovom režime. Ešte predtým chceli ministri navrhnúť plán ako dosiahnuť, aby sa Slováci pracujúci v zahraničí vrátili pracovať späť domov. Zatiaľ ale neúspešne. Predložený zámer kolegov skritizoval aj minister zahraničných vecí.

Posledné rokovanie vlády bolo bohaté. Išlo o riešenie problémov návratu mladých späť domov. Zdá sa ale, že komplexný postup pre návrat Slovákov pracujúcich v zahraničí až taký komplexný nebol, keďže rokovanie o ňom prerušili pre kritiku do vlastných radov. „Chceli by sme sa na to pozrieť trochu komplexnejšie, a to nielen motiváciou návratu našich ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, ale aj riadením pracovnej sily, ktorá by mala prísť zo zahraničia na Slovensko,“ uviedol minister pôdohospodárstva Peter Žiga. „Riešenie je skutočne asi v tých dvoch prioritných veciach, ktoré som pomenoval. Vytvoriť im podmienky pre bývanie na Slovensku a druhá vec, ktorá s tým bezprostredne súvisí je mzda,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

„Z môjho pohľadu nerobíme dosť, a to som pri predkladaní materiálu povedal. Vyjadril som presvedčenie, že rezorty k tomu pristúpili veľmi formálne a opýtal  som sa predsedu vlády, či nám ide o formálne prijatie materiálu alebo o vytvorenie nejakého programu, ktorý bude motivovať ľudí k návratu. Na základe mojej otázky predseda vlády rozhodol, že prerušíme rokovanie,“ uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Viac..  Európsky parlament schválil zásadnú rozpočtovú podporu pre Ukrajinu a EÚ

Zdá sa, že časť ministrov vkladá nádej na neistotu Slovákov pred blížiacim sa brexitom. Zrejme spoliehajú, že sa časť z nich plánuje vrátiť. „Zaznamenávame zvýšený záujem Slovákov z Británie, minimálne v informačnej rovine,“ povedal Lajčák.

Pozitívnou správou po rokovaní je ale informácia o investíciách, a to viac ako 1000 pracovných miest. Hovoríme konkrétne o siedmich investíciách, 1300 pracovných miestach v regiónoch ako Lučenec, Prievidza, Sabinov či Prešov. Kým niekde ide o nové investície, inde pôjde o rozšírenie už rozbehnutej výroby. Preinvestovať by mali tieto firmy viac ako 125 miliónov eur. „Vláda poskytne investičné stimuly do 30 miliónov eur, z toho nebudú všetky peniaze priamo v hotovosti, ale aj vo forme daňovej úľavy v hodnote asi 16 miliónov eur,“ povedal Žiga.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

eurovolby

Zahanbíme sa už piatykrát? Účasť Slovákov v eurovoľbách by mohla prekvapiť

Na Brusel si radi zanadávajú mnohí, no keď treba rozhodnúť, koho tam za Slovensko poslať, …

Consent choices