Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Predsedníctvo V4 je v našich rukách. Riešiť sa budú nasledovné témy

BRUSEL / Slovensko prebralo vo štvrtok v Bruseli úlohu predsedníctva V4. Okolo 400 ľudí, diplomatov, veľvyslancov, poslancov Európskeho parlamentu, zamestnancov inštitúcií EÚ, predstaviteľov médií a krajanskej komunity sa zúčastnili na oficiálnom prevzatí tejto „štafety“.

Slovenská republika sa na čele Vyšehradskej 4 bude venovať hneď niekoľkým téma. Pre teraz.sk témy, ktoré sú prioritami EÚ prezradil hostiteľ podujatia, vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík. „Dlhodobý finančný rámec a problematika európskych fondov po roku 2020, migrácia a tiež obchodná politika, kde EÚ v súčasnosti zažíva napäté vzťahy s americkou stranou,“ uviedol. Je to dôvod, aby sme naše snahy koordinovali a tým pádom aj hlas Slovenska, prostredníctvom Vyšehradu, bude v Bruseli oveľa silnejší,“ pokračoval.

Podujatie pod mottom „Dynamický Vyšehrad pre Európu“ bolo podľa Javorčíka aj oslavou znovuotvorenia pôvodnej budovy Stáleho zastúpenia, ktorá prešla veľkou rekonštrukciou. Budova bude zároveň slúžiť na dôstojné reprezentovanie záujmov Slovenska v Bruseli. Od 1. júla sme prebrali predsedníctvo vo V4 a dohodli sme sa s kolegami z ostatných troch krajín tu v Bruseli patrične to otvoriť a spolu sme pripravili letnú, preddovolenkovú spoločenskú akciu,“ povedal Javorčík.

Viac..  Kandidátku PS v európskych voľbách posilní Veronika Cifrová Ostrihoňová a Ľubica Karvašová

Neoficiálnym motívom podujatia bola ponuka pív zo všetkých štyroch krajín V4. Naša krajina bola ako hostiteľ zastúpená značkami zo stredného a východného Slovenska, okrem toho návštevníkom ponúkla tradičné gastronomické špeciality, ako sú bryndzové halušky, strapačky, šúľance a pirohy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices