utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Taliansko dovolí lodi s utečencami vstúpiť na Sicíliu

RÍM / Taliansko umožní 450 migrantom, zachránených v sobotu v Stredozemnom mori z rybárskej lode, vylodiť sa na Sicílii. Taliansko rozhodnutie prijalo po tom, čo sa Francúzsko, Nemecko, Malta, Portugalsko a Španielsko sa rozhodli, že každá krajina prijme 50 migrantov. Informoval o tom spravodajský server BBC.

Loď sa stala predmetom migračného sváru medzi Talianskom a Maltou, obe predtým trvali na tom, aby loď prijala druhá krajina.Taliansky minister vnútra Salvini v týchto dňoch vyhlásil, že ústretová prijímacia politika v jeho krajine končí a že Taliansko už nebude prijímať ďalších migrantov.

Rybárska loď, vyslaná pašerákmi z Líbye v piatok, dorazila až k malému ostrovu Linosa pri Sicílii. Tam migrantov v sobotu prevzali lode Frontexu a talianskej pobrežnej stráže a odviezli ich do vôd neďaleko sicílskeho prístavu Pozzallo. Na pobrežie bolo doteraz prevezených 57 žien a detí. Talianske médiá informovali, že medzi migrantmi je rad podvyživených osôb, jedna žena, podvyživená po dlhých mesiacoch strávených v Líbyi, váži iba 35 kíl. Taliansko nebolo ochotné dovoliť im pristáť vo svojich prístavoch. Malta argumentovala tým, že loď je oveľa bližšie k talianskemu ostrovu Lampedusa.

Taliansky premiér Giuseppe Conte sa potom obrátil na EÚ, aby situáciu pomohla riešiť. Francúzsko a Malta v sobotu vyhlásili, že každá z nich prevezme 50 ľudí, podobne sa v nedeľu zaviazali Nemecko, Španielsko a Portugalsko. Český premiér Andrej Babiš  žiadosť Talianska odmietol. „Takýto prístup je ale cesta do pekiel. To len motivuje pašerákov a zvyšuje ich príjmy,“ uviedol.

Viac..  Europarlament podporuje prísnejšie pravidlá EÚ pre bezpečnosť hračiek

Líbya trvala na odmietnutí prijať kohokoľvek, kto bol z lode zachránený.

K talianskym brehom priplávalo od roku 2014 viac ako 650 000 migrantov. Väčšinou sa tam dostali po tom, čo boli zachránení z mora pri líbyjskom pobreží. V talianskych utečeneckých zariadeniach sa teraz nachádza asi 170 000 utečencov, počet prichádzajúcich však tento rok poklesol, uviedla agentúra Reuters. OSN odhaduje, že tento rok sa už pri pokuse dostať sa cez Stredozemné more do Európy utopilo takmer tisíc ľudí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices