Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (vpravo). PHOTO: © European Union- EP.

USA nesúhlasia s výnimkou pre európske firmy týkajúcou sa sankcií voči Iránu

USA odmietli žiadosť Európskej únie, aby Washington udelil európskym firmám výnimku zo sankcií voči Iránu. Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že USA žiadosť odmietli, pretože chcú vvinúť maximálny tlak na Irán. Informuje o tom portál bbc.com. „Budeme sa snažiť vyvinúť bezprecedentný finančný tlak na iránsky režim,“ konštatuje sa v liste, ktorý podpísal aj americký minister financií Steven Mnuchin.

Prísne sankcie proti Iránu Washington uvalil v máji po tom, ako prezident Donald Trump odstúpil od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015. Toto odstúpenie znamená, že sankcie, ktoré platili pred uzavretím dohody, opätovne nadobúdajú účinnosť. EÚ sa obáva, že v dôsledku nových amerických sankcií by mohol byť ohrozený obchod v miliardách eur. Export tovarov a služieb z EÚ do Iránu bol v minulom roku v sume 10,8 mld. eur a dovoz v objeme 10,1 mld. eur.

Viac..  M. Beňová: Očakávané uvoľňovanie menovej politiky má priniesť aj zlacňovanie hypoték

Európska únia začala proces obnovenia legislatívy, ktorá by umožnila jej firmám pokračovať v obchodovaní s Iránom. Takáto legislatíva sa prijala v roku 1996, aby sa obišli americké sankcie voči Kube, ale nikdy sa nevyužila. Aktualizovaná verzia tejto legislatívy by mala nadobudnúť účinnosť pred 6. augustom, kedy sa začnú uplatňovať prvé americké sankcie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices