utecenci
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Babiš označil príjmanie utečencov za cestu do pekiel. Taliansky premiér odpovedá listom

RÍM / Taliansky premiér ešte cez víkend požiadal všetky krajiny o EÚ o pomoc so 450 migrantmi, ktorých zachránili v Stredozemnom mori. Niektoré krajiny ponúkli pomoc. Český premiér však prijímanie utečencov označil za cestu do pekiel. Na to zareagoval taliansky premiér a Babišovi poslal otvorený list, kde ho pozýva do Ríma, aby sa o talianskom návrhu na európsky prístup k riešeniu ilegálnej migrácie porozprávali.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v stredu odpovedal v otvorenom liste českému premiérovi Andrejovi Babišovi na jeho víkendové odmietnutie talianskej žiadosti o pomoc so skupinou 450 migrantov. Informovala o tom agentúra ANSA.

Podľa talianskych médií Conte okrem iného pozval Babiša do Ríma, aby si o talianskom návrhu na európsky prístup k riešeniu ilegálnej migrácie prehovorili.

Conte žiadal cez víkend krajiny EÚ o pomoc so 450 migrantmi zachránenými v sobotu v Stredozemnom mori z rybárskej lode. Niektoré štáty mu vyhoveli, ale český premiér to odmietol.

Cesta do pekiel

Podľa Babiša musí Európa vyslať signál, že nelegálna migrácia je neprípustná a prijímanie ďalších ľudí problém len zhoršuje. „Takýto prístup je ale cesta do pekiel. To len motivuje pašerákov a zvyšuje ich príjmy,“ uviedol Babiš o prijímaní imigrantov s tým, že samit EÚ sa zhodol na princípe dobrovoľnosti pokiaľ ide o ich preberaní utečencov jednotlivými krajinami.

„Nevydali sme sa na cestu do pekiel, ale zvolili sme cestu zákonnosti a spoločnej zodpovednosti,“ napísal okrem iného Conte českému premiérovi. „Kto vstúpi do európskej krajiny, vstúpi do Európy. A nikto z nás si nemôže myslieť, že to zvládne sám! Porozprávajme sa, milý Andrej. Pozývam ťa do Ríma, ak chceš, aby sme prebrali taliansky návrh na európsky prístup k migrácii,“ zakončil otvorený list taliansky ministerský predseda.

Viac..  EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Taliansko v posledných rokoch zápasí s masovým prílevom migrantov z Afriky a už dlho žiada EÚ, aby jej s náporom migrantov pomohla. Česká republika spoločne s ďalšími stredoeurópskymi krajinami, vrátane Slovenska, odmieta prerozdeľovanie utečencov na základe európskych kvót a presadzuje najmä dôslednú ochranu vonkajších hraníc EÚ a tiež pomoc v tých štátoch, odkiaľ migranti prichádzajú.

Odpoveď Babiša

Predseda vlády Andrej Babiš ponuku od talianskeho premiéra zvažuje. Novinárom to povedal v stredu po rokovaní vlády prvý podpredseda koaličného kabinetu Jan Hamáček (ČSSD). Odpoveď na otvorený list, v ktorom Conte reagoval na negatívnu odpoveď českej vlády na žiadosť o pomoc so skupinou 450 migrantov, sa podľa Hamáčka pripravuje.

„Nemôžem predvídať text toho listu, ktorý bude finalizovaný, ale odpoveď na to pozvanie bude súčasťou tej odpovede,“ povedal Hamáček. Babiš sa tlačovej konferencie po rokovaní vlády nezúčastnil, pretože sa musel presunúť na rokovanie senátu.

Česká vláda sa k rozdeľovaniu nelegálne prichádzajúcich ľudí medzi členské štáty EÚ stavia dlhodobo negatívne. Hamáček v nedeľu uviedol, že Česko môže Taliansku pomôcť inak – ponúka expertov a policajtov a je pripravené sa aj zapojiť do operácie pod vedením Talianska na severe Líbye.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices