Trump
Americký prezident Donald Trump. PHOTO: © European Union.

Priateľské žmurknutie či lopta ako dar. Prezidentské stretnutie vyvolalo zmätok a hnev

HELSINKI / Stretnutie Donalda Trumpa s Vladimírom Putinom na domácej pôde hodnotia nielen opoziční demokrati, ale aj viacerí republikáni negatívne. Nepriaznivo sa prostredníctvom videa vyjadril aj Arnold Schwarzenegger.

Prezidentské stretnutie mnohých zmiatlo a najmä rozhnevalo. Prezidenti naopak vyzerali spokojní. Trump mal na Putina pri prvej podávačke rúk žmurknúť, on mu na oplátku dal loptu z majstrovstiev sveta. Americký prezident uveril aj slovám toho ruského. „Musel som zopakovať to, čo som už niekoľkokrát povedal – Rusko nikdy nezasahovalo a nebude do vnútorných záležitostí USA, vrátane volebného procesu,“ uviedol ruský prezident, Vladimír Putin.

Po návrate domov nešetril Donald Trump chválou na adresu Vladimíra Putina. „Myslím si, že prezident Putin bol veľmi veľmi silný,“ povedal americký prezident. Naopak, veľmi slabý bol Trump podľa demonštrantov, ktorí sa hneď zbehli pred Biely dom. Rovnaký názor zastávali aj opoziční demokrati. „V celej histórii našej krajiny Američania nevideli prezidenta, ktorý by tak podporil protivníka ako Trump Putina. Jediným vysvetlením je možnosť, že Putin má škodlivé informácie o Trumpovi,“ povedal Charles Schumer, demokratický senátor.

Tvrdé slová ale neprišli len z demokratických radov. Prostredníctvom sociálnych sietí sa negatívne vyjadrili aj republikáni a chválu nezožal ani u bývalého senátora Kalifornie a herca Arnolda Schwarzeneggra: „Prezident Trump, videl som vašu tlačovú besedu s prezidentom Putinom. Stál si tam ako taký mäkkýš, fanúšik. Som sa pýtal sám seba, kedy si vypýtaš autogram, alebo selfíčko.“

Po Trumpovom európskom turné sa Európa obáva, či sa ešte môže na svojho spojenca spoliehať. Trump dokonca spojencov označil nepriateľmi, aj keď neskôr rétoriku zmiernil. Ešte predtým ich vyhrešil za výdavky na obranu v rámci nato a Nemcom za paktovanie s Rusmi pre plyn.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európski lídri, vrátane Donalda Tuska, tvrdia, že aj napriek nezhodám je únia a Amerika najlepšími priateľmi a kto tvrdí niečo iné, šíri bludy. Tieto bludy a nezhody rozhodne neprospievajú svetovej ekonomike, od ktorej je závislá aj tá naša. „Existuje zvýšená pravdepodobnosť toho, že ak sa americký prezident Donald Trump zle vyspí, tak by mohol zaviesť dovozné clá na automobily, ktoré sú vyrobené v EÚ,“dodal  Stanislav Pánis, analytik J&T banky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices