migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Krajiny EÚ odmietajú prijať migrantov. S ich žiadosťami to vyzerá nasledovne

BRATISLAVA / Migranti je téma, ktorá hýbe európskou politikou a rozdeľuje ľudí, aj celé krajiny. Mnohí politici využívajú túto problematiku a treba povedať, že s ňou aj úspešne bodujú. Oproti minulému roku prišlo do únie o polovicu menej utečencov. Najviac ich v súčasnosti prúdi do Španielska.

V prvej polovici tohto roka prekročilo hranice únie približne 60 tisíc migrantov, čo je v porovnaní s minulým rokom o polovicu menej. „Opakovane, už nie sme v migračnej kríze. Z 1.8 milióna príchodov v roku 2015 sme sa dostali na 200 tisíc v minulom a tento rok je to ešte menej,“ povedal eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopolous.

Podľa Frontexu prvýkrát prichádza viacej ľudí do Španielska ako do Talianska. Podľa agentúry prichádza menej ľudí do Talianska pre tvrdší prístup novej vlády a Líbyjčanom, ktorí zachytávajú utečencov a vracajú na africké pobrežie. Posilňovať sa bude aj samotný Frontex.„Komisia v septembri podá návrh na ochranu vonkajších hraníc. Na začiatku sme mali v úmysle nasadiť 10 000 pohraničných policajtov do roku 2027, teraz tak bude už v 2020,“  vysvetlil šéf európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Cez víkend zarezonoval prípad lode so 450 migrantami, ktorých nakoniec prijalo Taliansko a požiadalo o pomoc európskych kolegov. Najrazantnejšia odpoveď prišla z Česka. „Prijímať ľudí nie je žiadne riešenie, naopak to ešte zväčšuje problém, ktorý v Európe máme. Taký prístup je cesta do pekla. To len motivuje pašerákov a zvyšuje ich príjmy,“ povedal český premiér Andrej Babiš.

Postoj krajín k rozdeleniu migrantov

Odmietavý postoj zaujalo aj Rakúsko. Nemecko, Francúzsko, Portugalsko, alebo Malta prisľúbili, že prijmú po 50 utečencoch. Aj na tomto príklade vidieť ako problém rozdeľuje naďalej členské štáty. Českému premiérovi už poslal taliansky na oplátku list. „Kto vstúpi do európskej krajiny, vstúpi do Európy. A nikto z nás si nemôže myslieť, že to zvládne sám. Pohovorme si o tom, milý Andrej. Pozývam ťa do Ríma, ak chceš, aby sme prebrali taliansky návrh na európsky prístup k migrácii,“ napísal Giuseppe Conte.

Viac..  Ostrá kritika zo strany slovenských mlynárov: ohrozenie potravinárstva pre "bruselských byrokratov"

Maďarsko oznámilo zase počas stredy, že odstúpi od paktu o migrácii Organizácie Spojených národov, ktorý prijmú v decembri. Podľa Orbána je v rozpore s bezpečnostnými záujmami krajiny.

Utečenci na Slovensku

Na Slovensku to s utečencami vyzerá momentálne takto. „V priebehu roka 2018 sme dostali 113 žiadostí o azyl, najmä Irak, Jemen a Azerbajdžan,“ uviedla Silvia Keratová z tlačového odboru ministerstva vnútra.  Aj keď sa s migrantmi straší u nás, tak sa Slováci ničoho báť nemusia. „Tento rok sme udelili jeden azyl,“ pokračovala Keratová.

Na pozadí veľkých čísiel sú potom osobné tragédie ľudí, ktorí to cez stredozemné more nedali. Podľa dostupných údajov sa od januára utopilo na ceste do únie utopilo skoro 1500 utečencov z toho množstvo detí. V stredu pri pobreží Cypru sa prevrátila loď so 160 migrantmi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices