delegacia EP
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Na Slovensko sa chystá ďalšia delegácia z Európskeho parlamentu

Osem poslancov EP bude na Slovensku a na Malte v dňoch 17. – 19. septembra skúmať situáciu v oblasti právneho štátu, korupcie a bezpečnosti novinárov. 

Vyslanie ad-hoc delegácie Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) vo štvrtok schválila Konferencia predsedov (predseda EP a lídri politických skupín) na základe odporúčania Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG), ktorá sa zaoberá situáciou v oboch krajinách po vraždách maltskej novinárky a blogerky Daphne Caruany Galizie, slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Delegácia nadviaže na zistenia predchádzajúcich prieskumných pracovných ciest poslancov z decembra 2017 na Maltu a z marca 2018 na Slovensko a zhodnotí doterajší vývoj v oboch členských štátoch EÚ. 

Vedúca delegácie, poslankyňa Sophie in ‚t Veld (ALDE, NL), v tejto súvislosti vyhlásila: „Stojíme po boku rodín a priateľov zavraždených novinárov na Malte a na Slovensku. Tieto vraždy musia byť vyšetrené, nesmú ostať nepotrestané. Novinári musia cítiť, že svoju prácu môžu vykonávať bezpečne. Opäť navštívime Maltu a Slovensko, aby sme dostali ďalšie odpovede a získali jasnejší obraz o aktuálnej situácii. Táto cesta by tiež mala byť vnímaná v kontexte nášho úsilia o zabezpečenie dodržiavania zásad právneho štátu v celej Európskej únii. Existujú vážne obavy súvisiace so špecifickými problémami v oboch krajinách, ktoré majú vplyv na Európsku úniu ako celok.‟

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

O dac

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Opozícia znova útočí na Slovensko v Bruseli

Som zvedavá, kedy opozícia pochopí, že treba dávať konštruktívne návrhy a nie iba nenávistne štekať …

Consent choices