Milos ZEMAN
Český prezident Miloš Zeman.PHOTO: © European Union- EP.

Aj Merkel môže závidieť. Český prezident zarába osemnásobok priemernej mzdy

PRAHA / Český prezident Miloš Zeman sa môže pochváliť najvyšším platom v porovnaní s priemernou mzdou obyvateľstva. Spomedzi všetkých stredoeurópskych krajín je na tom najlepšie a dokonca prekonal aj niektorých západoeurópskych politikov.

Platy poslancov, ministrov a prezidentov vždy vyčnievali nad priemernými mzdami obyvateľstva danej krajiny. Avšak podľa najnovších zistení plat prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana, dosahuje osemnásobok priemernej mzdy, čiže približne 10-tisíc eur mesačne. V porovnaní s priemerom iných krajín sa prezident českej republiky dostal v pomere k priemernému platu k jednému z najlepšie platených. Dokonca aj samotná nemecká kancelárka Angela Merkelová zarába „len“ päťnásobok priemernej mzdy. „Uvedené dáta možno vysvetliť historickou tradíciou v bývalom Československu a v Českej republike,“ povedal pre idnes.cz hovorca Jiří Ovčáček.

Medzi krajinami strednej Európy je na tom relatívne najhoršie poľský prezident Andrzej Duda, avšak u našich severných susedov dostáva hlava štátu aj príplatok za odpracované roky, čiže sa mu plat automaticky s každým rokom dvíha.

Viac..  Kresťanská únia odmieta pokus EÚ prepašovať Istanbulský dohovor do európskej legislatívy

Jednotliví prezidenti využívajú svoje platy na rôzne účely. Kým ten český prispieva tretinou svojho platu na zníženie štátneho dlhu, slovenský prezident svoj plat rozdeľuje rodinám v núdzi.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Postavenie umelca: lepšie pracovné podmienky umelcov a kultúrnych pracovníkov

Európski poslanci v utorok schválili svoje návrhy na opatrenia EÚ na zlepšenie životných a pracovných …

Consent choices