Sefcovic
Maroš Šefčovič, PHOTO: © European Union.

Eurokomisár Šefčovič: Koniec roku 2019, kedy končí súčasná tranzitná zmluva, je za rohom

O miliardy eur príde Slovensko a Ukrajina, keď sa spustí plánovaný plynovod Nord Stream 2, ktorý spojí Rusko a Nemecko a obíde naše územie. Prídeme tak o peniaze z tranzitu suroviny do únie. Nemci ani Rusi nevyzerajú, žeby ich to priveľmi trápilo. Ukrajina a Slovensko sa tak spoločne musia snažiť, aby ich ruský plyn neobchádzal úplne. Vyjadril sa veľvyslanec Ukrajiny Jurij Muška v Bratislave. Ešte v utorok o tom rokovali dotknuté strany v Berlíne. Na stretnutí bol aj náš eurokomisár Šefčovič.

Najprv Ukrajina a potom Slovensko sú na plynovej trase z Ruska do Európy. Obísť nás má projekt Nord Stream 2, ktorý cez Baltik dopraví plyn z Ruska do Nemecka. „Ukrajina aj Slovensko sú tranzitnými krajinami. Obe krajiny majú záujem, aby sa tento stav zachoval a spoločne vystupujeme proti Nord Streamu 2,“ tvrdí Jurij Muška, ukrajinský veľvyslanec na Slovensku.

Plynovod Nord Stream 2 je teda spoločným nepriateľom Ukrajiny a Slovenska. Obe krajiny na tranzite plynu z Ruska do Európy slušne zarábajú. Nemci a Rusi sa však netvária, že by sa im do projektu nechcelo. Ústavný súd aj zamietol žiadosť ochranárov, aby Berlín projekt zablokoval. V každom prípade súčasný kontrakt medzi Ruskom a Ukrajinou o tranzite končí na budúci rok. „Rovnako ako Slovensko chceme aj my aby to tak ostalo aj po roku 2019,“ dodal Muška.

V utorok sa pre toto práve v Berlíne stretli ruská a ukrajinská strana. Rokovanie sprostredkoval Brusel. Podľa Maroša Šefčoviča treba oddeliť v tomto smere staré od nových problémov. „Veľmi sa teším, že začíname tento trojstranný proces s Ruskom a Ukrajinou, pretože hodiny tikajú. Koniec roku 2019, kedy končí súčasná tranzitná zmluva, je za rohom,“ povedal podpredseda pre Európskej komisie pre energetiku Maroš Šefčovič.

Viac..  Kuleba je optimistický ohľadom vstupu Ukrajiny do EÚ

Stretnutie hodnotí ukrajinská strana pozitívne. Podľa Šefčoviča by trilaterálna skupina expertov mala rokovať v septembri a následne na politickej úrovni už v októbri. Dôležité pre Ukrajinu a teda aj pre nás je, aby od prvého januára 2020 existovala dohoda o dlhodobom tranzite ruského plynu do únie cez naše územia. Obísť úplne Ukrajinu Nord Streamom dvojkou kritizoval aj Donald Trump. Vladimír Putin vyhlásil, že rusko taký krok nechystá. Ak. „Rusko je pripravené zachovať túto trasu plynu, navyše sme pripravení predĺžiť tento kontrakt, ktorý skončí na budúci rok v prípade, že bude spor medzi Ruskom a Ukrajinou vyriešený na Štokholmskom arbitrážnom súde,“ potvrdil ruský prezident Vladimír Putin.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Podľa najnovších zistení je Rusko pri výrobe munície kriticky závislé na dodávkach nitrocelulózy. Tú do …

Consent choices