Trump, Juncker
Americký prezident Donald Trump s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Ilustračné PHOTO: © European Union.

Obchodná vojna medzi USA a EÚ sa zastavila. Trump a Juncker sa dohodli

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump sa v stredu stretol s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom. Počas rokovania mu mal Trump navrhnúť dohodu o obojstrannom zrušení ciel, bariér a subvencií medzi USA a EÚ. Výsledok dopadol celkom pozitívne aj napriek obavám Trumpa, že EÚ na žiadnu dohodu nepristúpi.

Americký prezident Donald Trump a európski lídri sa dohodli na otvorení rokovaní o zrušení obchodných bariér medzi USA a EÚ, čím sa zastavili na pokraji obchodnej vojny. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker uviedol, „Washington a Brusel sa dohodli, že nebudú prijímať nové clá,“  uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Naznačil tak, že USA zrušia plány na uplatnenie ciel voči dovozu európskych áut.

„Je povzbudzujúce, že hovoria o voľnejšom obchode a nie o obchodných bariérach a eskalácii colnej vojny,“ povedal Rufus Yerxa, šéf americkej Národnej rady pre zahraničný obchod. Dodal však, že dosiahnutie podrobnej obchodnej dohody pravdepodobne bude náročné.

Viac..  Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Prezident USA a predseda EK informovali, že sa v stredu vo Washingtone dohodli na postupe smerom k „nulovým clám“ a „nulovým subvenciám“ pre tovary mimo automobilového odvetvia.Trump ďalej povedal, že EÚ súhlasila s nákupmi sóje a so zvýšením dovozu skvapalneného zemného plynu z USA. Juncker a Trump sa dohodli aj na riešení sporu v otázke amerických ciel na oceľ a hliník.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices