penazenka, peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko patrí medzi najlacnejšie krajiny EÚ. Pozrite si prehľad cien tovarov a služieb v EÚ

Takmer každého z nás zaujímajú ceny tovarov v obchodoch, či ceny služieb. Tie totižto zvykneme porovnávať s cenami v iných krajinách, kam cestujeme na dovolenky, výlety, resp. so susednými krajinami, kde často vyrážame za nákupmi. Práve preto sme sa pozreli na to, aká je celková cenová hladina u nás a v ostatných európskych krajinách. Podrobnejšie sme porovnali napríklad ceny potravín, oblečenia, ceny za bývanie, dopravu či ceny v hoteloch a reštauráciách. Vychádzali sme z najnovších údajov Eurostatu za rok 2017.

V rámci celej Európy je najlacnejšou krajinou Macedónsko a v Európskej únii je najlacnejšie Bulharsko

„V Macedónsku je celková priemerná cenová hladina nižšia až o – 32 % v porovnaní s tou našou a v Bulharsku sú priemerné ceny o -30 % nižšie ako u nás. Aj napriek tomu sa aj Slovensko zaraďuje medzi najlacnejšie krajiny EÚ. Len v šiestich krajinách únie je totiž lacnejšie ako u nás. Nižšie ceny tovarov a služieb v porovnaní s tými našimi nájdeme v už spomínanom Bulharsku, ďalej v Rumunsku, v krajinách V4, v Litve a v Chorvátsku. Spomedzi susedných krajín je najvýraznejší rozdiel medzi nami a Poľskom. V Poľsku sú priemerné ceny tovarov a služieb o -19 % nižšie ako u nás. Menej zaplatíme aj u našich južných susedov v Maďarsku, a to o -10 %. A naši českí bratia majú už porovnateľnú cenovú hladinu s tou našou,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

V EÚ sú celkovo ceny tovarov a služieb vyššie približne o 45 % ako na Slovensku a v eurozóne je to až o 48 %

V rámci celej únie by sa najťažšie našincom žilo, resp. nakupovalo v Dánsku, keďže v tamojších obchodoch sú cenovky tovarov a služieb až dvojnásobné v porovnaní s tými našimi. Tri krajiny mimo EÚ sú ale ešte drahšie ako Dánsko. Podobnú cenovú úroveň ako Dáni majú aj Nóri, no vo Švajčiarsku si v obchodoch priplatíme až 130 %. A na Islande je najdrahšie, tam by nás prekvapili ceny až o 140 % vyššie oproti tým našim. Medzi najdrahšie krajiny patria aj ďalšie severské štáty ako Švédsko, Fínsko či Írsko a Británia. O viac ako polovicu si celkovo priplatíme aj v susednom Rakúsku, kde často vyrážame za službami, nákupmi potravín alebo iného spotrebného tovaru.

Kde nájdeme najlacnejšie potraviny, oblečenie či hotely a reštaurácie?

Ako sme už spomínali, najlacnejšou krajinou EÚ je pre našincov Bulharsko. Tam nás totižto všetky tovary a služby, s výnimkou potravín, vychádzajú najlacnejšie. Najdrahší život v rámci Európy je na Islande čo sa týka väčšiny zložiek spotrebného koša. V únii je to rôzne, no v Dánsku si priplatíme najviac za potraviny, nábytok, dopravu, či za služby v hoteloch, či reštauráciách. Švédsko zasa vedie v rebríčku najdrahšieho zdravotníctva v únii a taktiež aj oblečenia a obuvi. Luxembursko má prvenstvo v cenách za vzdelávanie a taktiež v nákladoch na bývanie.

Potraviny a nealko nápoje

Potraviny a nápoje na Slovensku patria k tým najlacnejším v rámci EÚ. Nižšie ceny potravín ako u nás totiž nájdeme už len v 6 krajinách EÚ. V rámci únie sú potraviny najlacnejšie v Rumunsku, kde sú ceny až o -31 % nižšie ako u nás. A keď vezmeme do úvahy aj krajiny mimo únie, tak je pre nás najlacnejšie v Macedónsku [až o -36 %]. Potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú ale najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín v priemere o  -10 % nižšie sumy ako u nás a v Českej republike o -6 %. A v Poľsku vieme nakúpiť dokonca až o -28 % lacnejšie. Na čele rebríčka najdrahších potravín a nealka v Európe sa nachádza Švajčiarsko, kde sú ceny až o 85 % vyššie ako u nás. V rámci Európskej únie je najdrahšie Dánsko s cenovkami na potravinách vyššími o dve tretiny v porovnaní s našimi cenami.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

Hotely a reštaurácie

Dovolenková sezóna je v plnom prúde a tak väčšinu z nás isto zaujímajú ceny v hoteloch a reštauráciách. Aj z tohto hľadiska je pre našincov najlacnejšie Bulharsko. Na dovolenke v tejto destinácii zaplatíme v hoteloch a reštauráciách v priemere až o -40 % menej ako u nás. Najdrahšie hotely a reštaurácie sú na Islande, vo Švajčiarsku, Nórsku a taktiež v Dánsku, kde sú ceny viac ako dvojnásobné v porovnaní s tými našimi.

Oblečenie a obuv

Slováci svoju dovolenku radi spájajú aj s nákupmi. Oblečenie a obuv nájdeme najlacnejšie v Turecku, ktoré je obľúbenou dovolenkovou destináciou našincov. Nakúpime ho tam za polovičné ceny v porovnaní s tými našimi. Aj v Bulharsku sa nám oplatí skočiť aj na nákupy oblečenia a obuvi, ktoré je zhruba o -25 % lacnejšie ako u nás. Naopak, určite sa nám neoplatí vyraziť za módou na Islande, keďže v obchodoch si priplatíme až o 71 %. V rámci únie je z tohto uhľa pohľadu najdrahšie pre našinca vo Švédsku, kde sú ceny o 30 % vyššie. 

V ktorej krajine obyvatelia najviac zaplatia za bývanie, zdravotníctvo či vzdelávanie

Bývanie a energie

Práve náklady na bývanie a energie ukrajujú veľkú časť z našich rodinných rozpočtov, preto sme na tieto ceny aj patrične citliví. V Bulharsku, kde sú tieto služby najlacnejšie, by našinci ušetrili pri nákladoch na bývanie a energie až viac ako tretinu. Na druhej strane ale vo Švajčiarsku, v Luxembursku, Dánsku a aj na Islande sú tieto ceny 3-násobné až 4-násobné v porovnaní s našimi cenami.

Vzdelávanie a zdravotníctvo

V Turecku sú služby za vzdelávanie výrazne lacnejšie ako u nás, a to až o tri štvrtiny. Naopak najdrahšie vzdelanie v Európe je v Luxembursku a vo Švajčiarsku, kde sú ceny niekoľko – násobne vyššie, než na aké sme my zvyknutí. Švajčiarsko vedie aj v rebríčku najdrahšieho zdravotníctva a v rámci EÚ tomuto rebríčku kraľuje Švédsko. Naopak, v Bulharsku sú služby v oblasti vzdelávania až o polovicu lacnejšie v porovnaní s nami a ceny v zdravotníctve sú o – 43 % nižšie ako u nás.

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices