skolka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Prvá moslimsko-kresťanská škôlka. Deti budú sláviť Vianoce a aj narodenie Mohameda

BERLÍN / V Nemecku sa začiatkom augusta otvorí prvá moslimsko-kresťanská škôlka s názvom Abrahámove deti. V dolnosaskom meste Gifhorn bude najprv do škôlky chodiť 15 detí, ktoré sa postupne zoznámia s kultúrou a tradíciami oboch náboženstiev.

Deti v škôlke by mali spoločne sláviť Vianoce a aj narodenie proroka Mohameda. „Cieľom škôlky je spolužitie náboženstiev a poznávanie neznámeho,“ vysvetlila hovorkyňa projektu Ingetraut Steffenhagenová. „Deti sa dozvedia nielen to, v čom sú ich náboženstvá rozdielne, ale najmä, čo majú spoločné,“ dodala organizátorka. Zakladatelia projektu by radi do neho zahrnuli aj židovskú obec, avšak v meste žiadna nie je.

„Iniciatíva pôvodne vzišla od moslimskej komunity, ktorá chcela urobiť niečo pre svoje deti,“ hovorí Steffenhagenová. Podľa nich sa deti v škôlkach necítia a nesprávajú prirodzene. Avšak moslimská skupina je v Gifhorne príliš malá na to, aby mohla založiť vlastnú škôlku, preto sa rozhodli požiadať o pomoc kresťanskú komunitu. V minulosti už obe skupiny spolupracovali na iných projektoch a škôlka s dvomi náboženstvami je prvým podobným projektom v celom Nemecku.

Okrem pozitívnych ohlasom sa samozrejme vyskytli aj negatívne v podobe najmä anonymných listov, ktoré sa obávajú toho, že deťom budú v škôlke vnucované určité názory bez kritického uvažovania. Napriek tomu sa prvých 15 miest pre deti obsadilo veľmi rýchlo. Môže to byť zapríčinené aj tým, že škôlka ponúka miesta aj pre veľmi malé deti, pričom takéto miesta sú v Nemecku nedostatkom. „Deti sú vo veku od jedného do piatich rokov. Pochádzajú z kresťanských a moslimských rodín, ale máme aj deti, ktoré nevyznávajú žiadnu vieru. Rodičia týchto detí ale chcú, aby jednotlivým náboženstvám rozumeli,“ uvádza Ingetraut Steffenhagenová.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

Rovnako ako deti budú rôznych náboženstiev aj vychovávateľky budú zastupovať obe vierovyznania. Jedlo bude halal a sviatky sa  budú sláviť všetky spolu. „Keďže je to škôlka s dvomi náboženstvami, v decembri budú deti sláviť Vianoce a v novembri narodenie proroka Mohameda,“ dodáva hovorkyňa projektu.

Ak sa počas prvého roka ukáže, že rodičia a deti majú o škôlku záujem, postupne by sa mohla rozšíriť.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices