zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 29. týždňa 2018

POWELL VYCHVÁLIL VÝVOJ EKONOMIKY USA, TRUMP SA VŠAK „OBUL“ AJ DO POLITIKY FED-U

NEMECKO: V najväčšej európskej ekonomike bola zverejnená inflácia v priemysle [PPI inflácia]. Ceny priemyselníkov v júni vzrástli v súlade s trhovým očakávaním o 3 % r/r a 0,3 % m/m. Medziročné tempo rastu inflácie PPI tak zrýchlilo z 2,7 %-ného májového rastu a medzimesačné naopak spomalilo z májovej úrovne 0,5 %.

EUROZÓNA: Za menový blok bola zverejnená finalizácia júnovej inflácie. Medziročne vzrástla o 2 % [medzimesačne o 0,1 %], čo bolo v súlade s prvotným odhadom. Jadrová inflácia si vo finále mierne pohoršila [o -0,1 p. bodu] oproti prvotnému odhadu a dosiahla 0,9 %-ný rast.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Bez prekvapení dopadli čísla z britského trhu práce. Miera nezamestnanosti ILO zotrvala v máji na aprílovej hodnote 4,2 %, čo bolo v súlade s trhovým konsenzom. Rast priemernej týždennej mzdy predstavoval v máji medziročne 2,5 %, čo len veľmi mierne prekročilo aprílovú hodnotu [2,6 %] a trafilo sa do trhového odhadu.

USA: V USA boli zverejnené maloobchodné tržby, ktoré v júni medzimesačne vzrástli o 0,5 % [v súlade s trhovým odhadom]. Májový rast tržieb bol ale pomerne výrazne zrevidovaný smerom nahor z 0,8 % na 1,3 %. Za druhým brehom Atlantiku bola minulý týždeň zverejnená aj priemyselná produkcia, ktorá v júni medzimesačne vzrástla o 0,8 %. Bol to mierne rýchlejší rast ako odhadovali investori, ale výrazne rýchlejší ako v máji, kedy došlo k mesačnému poklesu produkcie amerických priemyselníkov.

Priaznivé čísla ale neprišli z US realitného trhu. Počet nových žiadostí o hypotéky klesol v uplynulom týždni o -2,5 %. Výstavba nových domov v júni klesla o -12,3 % pri trhom očakávanom poklese o -2,2 %. Znížil sa počet stavebných povolení o -2,2 % a trhový konsenzus počítal s rastom na tejto úrovni.

„Uplynulý týždeň mal šéf Fed-u Jerome Powell prejav pred americkým Kongresom. Jeho slová ale investorov takpovediac ničím neprekvapili. Vývoj americkej ekonomiky zhodnotil pozitívne, trh práce ako silný a infláciu ako vhodnú, pohybujúcu sa okolo 2 %-ného inflačného cieľa. Zároveň ale povedal, že éra stabilného rastu US ekonomiky môže pokračovať za predpokladu, že Fed bude robiť správne rozhodnutia v nastavení menovej politiky. Podľa Powella je najlepšou cestou postupné zvyšovanie úrokových sadzieb, ktoré musí rešpektovať ekonomický vývoj. Ak by boli totiž sadzby zvyšované príliš rýchlo alebo príliš vysoko, spomalilo by to rast HDP. Bližšie ale šéf Fed-u neprezradil, aké je to správne tempo zvyšovania sadzieb, dokedy budú sadzby zvyšované a ani to, či bude budúci rok uťahovanie US menovej politiky zastavené. Šéf Fed-u sa v podstate vyhýbal aj téme hroziacej obchodnej vojny medzi USA a „zvyškom sveta“. Nakoľko Powell svojím prejavom žiadny rozruch na finančných trhoch nespôsobil, tak obchodovanie bolo viac – menej pokojné. Investori očakávajú, že do konca tohto roka Fed zvýši svoju hlavnú sadzbu ešte 2-krát, pričom prvé z týchto zvýšení by sa malo uskutočniť už v septembri,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

V závere uplynulého týždňa sa o väčší rozruch postaral opäť šéf Bieleho domu. Donald Trump obvinil Európsku úniu a Čínu, že manipulovali so svojimi menami a umelo ich podhodnocovali. Aby toho nebolo málo, obul sa aj do americkej centrálnej banky Fed. Trump označil jej postupné uťahovanie menovej politiky za prílišné, ktoré podľa neho poškodzuje všetku prácu, ktorú doteraz spravili. Čuduje sa, že sa sadzby zvyšujú v čase, keď sa má splatiť dlh. Ako už vieme, Trumpovi sa nepáči silnejší dolár, lebo škodí americkej konkurencieschopnosti a sťažuje jeho snahu o zníženie deficitu obchodnej bilancie Spojených štátov so zvyškom sveta.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices