Ilustračné PHOTO: © European Union.

Komisia: Rómovia sú pre mnohých Európanov zabudnutými obeťami holokaustu

Vyhlásenie prvého podpredsedu Timmermansa a komisárky Jourovej k 2. augustu – Dňu pamiatky rómskych obetí holokaustu

„Pri príležitosti Dňa pamiatky rómskych obetí holokaustu si chceme uctiť pamiatku státisícov rómskych obetí holokaustu.

Nacisti a ich kolaboranti usmrtili približne 500 000 Rómov z celej Európy, ktorí v tom čase predstavovali minimálne štvrtinu celkovej populácie Rómov. Dehumanizácia Rómov a iných menšín bola prvým krokom umožňujúcim vykonanie týchto ohavných zločinov. Nesmieme na to ani dnes zabúdať a musíme energicky a odhodlane brániť naše spoločné európske hodnoty rovnosti a nediskriminácie.

Rómovia sú pre mnohých Európanov zabudnutými obeťami holokaustu. Ich historické prenasledovanie nám pripomína potrebu riešiť problémy, ktorým v súčasnosti stále čelia a ktoré sa príliš často prehliadajú. Aj po sedemdesiatich rokoch čelia Sinti a Rómovia každodenne nenávisti, násiliu, diskriminácii a rasizmu. A mnohí z nich stále nemajú prístup k základným potrebám, ako je dôstojné bývanie, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť.

Povinnosťou všetkých členských štátov EÚ je zabezpečiť účinné politiky zaisťujúce, že sa nezabudne na brutálne činy spáchané v minulosti, že sa budú chrániť a zachovávať historické miesta a podporovať vzdelávanie a výskumu v tejto oblasti. Je povinnosťou každého z nás v EÚ zaobchádzať s našimi spoluobčanmi, a to najmä s tými najzraniteľnejšími v našej spoločnosti, dôstojne a s rešpektom.“

Súvislosti

Európska komisia každý rok 2. augusta vzdáva poctu pamiatke rómskych obetí holokaustu a opätovne potvrdzuje svoj záväzok bojovať proti protirómskemu zmýšľaniu, antisemitizmu, rasizmu a iným formám neznášanlivosti.

V máji 1944 začali nacisti realizovať svoj plán „konečného riešenia“ „cigánskeho rodinného tábora“ v Osvienčime (Auschwitz). Začiatok likvidácie rómskeho tábora bol naplánovaný na 16. mája 1944. Keď sa jednotky SS pokúsili vyhnať väzňov z barakov, rómski muži, rómske ženy a deti sa proti nim vzbúrili. Nemali nijaké zbrane, iba palice, nástroje a kamene, no i tak prinútili jednotky SS stiahnuť sa. Následne bol 2. augusta 1944 rozkaz vydaný znova asi 3 000 rómskych mužov, žien a deti skončilo v plynových komorách tábora Osvienčim-Brezinka (Auschwitz-Birkenau). Odhaduje sa, že 19 000 z 23 000 Rómov, ktorí boli poslaní do tábora v Osvienčime, tam zomrelo.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Úradníci Európskej komisie si tento rok 2. augusta spolu so skupinou Rómov, ktorí prežili holokaust, ako aj s mladými Rómami, pripomenú tieto udalosti v bývalom koncentračnom tábore Osvienčim-Brezinka v Poľsku. Toto pripomenutie si rómskeho holokaustu zorganizovala Ústredná rada nemeckých Sintov a Rómov spolu so Združením Rómov v Poľsku. Spája 300 mladých Rómov a mladých ľudí nerómskeho pôvodu z 20 európskych krajín s cieľom zvýšiť informovanosť o rómskych obetiach holokaustu.

EÚ už dlho zdôrazňuje potrebu lepšej integrácie Rómov. Európske inštitúcie a každá krajina EÚ nesú spoločnú zodpovednosť za zlepšenie životných podmienok a integrácie Rómov. Európska komisia v roku 2011 vyzvala k prijatiu vnútroštátnych stratégií integrácie Rómov. V strednodobom hodnotení z roku 2017 sa hodnotil pokrok dosiahnutý od zavedenia rámca EÚ.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices