leto
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Extrémne horúce počasie trápi Európu. Môže byť až rekordných 48 stupňov

EURÓPA / Španielsky meteorologický ústav vydal varovanie pred extrémne vysokými teplotami v dôsledku prúdenia horúceho vzduchu z afrického kontinentu. Už v stredu teplomery na mnohých miestach Španielska podľa meteorológov ukázali cez 40 stupňov Celzia. Britská tlač pritom varuje turistov, že v nasledujúcich dňoch by sa teploty v Španielsku a Portugalsku mohli dostať až na 48 stupňov Celzia, čo je historický európsky teplotný rekord.

Vysoký stupeň pohotovosti kvôli vlne horúčavy platí v ôsmich provinciách v juhošpanielskej Andalúzii a v okolí metropoly Madridu. Nižší stupeň pohotovosti je v ďalších dvoch desiatkach španielskych provincií.

Úrady nabádajú občanov, aby nevychádzali von v hodinách, kedy je slnečné žiarenie najintenzívnejšie, aby dostatočne pili vodu a snažili sa v domoch a automobiloch udržiavať čo najväčšiu chlad, napísala agentúra AP.

Medzi štvrtkom a sobotou by sa teploty na niektorých miestach Španielska a Portugalska mohli podľa britského denníka The Sun vyšplhať až na 48 stupňov Celzia. To je európsky teplotný rekord, ktorý bol zaznamenaný v roku 1977 v Aténach. V Španielsku bola doteraz najvyššia nameraná teplota 47,3 stupňa a v Portugalsku 47,4 stupňa Celzia.

V Portugalsku je kvôli mimoriadne horúcemu a suchému počasiu pripravené takmer 11 000 hasičov, ktorí s pomocou 56 lietadiel môžu zasiahnuť v prípade lesných požiarov.

Zdravotné problémy aj slabá úroda

Vlna horúčav, ktorá v týchto dňoch sužuje veľkú časť Európy, má už na svedomí lesné požiare, nízkou poľnohospodársku úrodu či zdravotné problémy radu ľudí. Ďalší na rade môžu byť podľa expertov napríklad ryby, ktoré sa v príliš teplej vode dusia. Meteorológovia očakávajú tento týždeň rekordné teploty v Španielsku, v Portugalsku či v Nemecku. Neobvykle vysoké teploty panujú aj na severe Nórska, kde namerali 32 stupňov Celzia.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

V niektorých oblastiach Nemecka sa v utorok teplota priblížila k 40 stupňom a rieky ako Rýn či Labe sa výrazne otepľujú. Philipp Sicher zo švajčiarskej rybárskej asociácie povedal agentúre DPA, že sa obáva tragédie. Podľa DPA vylovili už cez víkend rybári v Hamburgu päť ton mŕtvych rýb. Hasiči preto začali pumpovať do vodných nádržiach vodu, aby ich okysličila.

Niektoré jadrové elektrárne v Nemecku znížili produkciu, pretože voda z riek, ktorú využívajú na ochladzovanie, je príliš teplá. Nízka úroveň hladiny riek sťažuje aj lodnú dopravu; na Odre vo východnom Nemecku už podľa agentúry AP zakázali lodné prevádzku.

Nebezpečné sinice

V týchto dňoch sa výrazne otepľuje aj voda v oceánoch, čo má okrem iného za následok množenie baktérií. Napríklad poľské úrady kvôli toxickým baktériám zakázali na päťdesiatke pláží pri Baltskom mori kúpanie. Teplota mora tam na niektorých miestach dosahuje až 23 stupňov.

Vysoké teploty škodia aj zvieratám. Napríklad mačky a psy regulujú svoju telesnú teplotu horšie než ľudia. Veterinári preto okrem iného odporúčajú ochladzovať týmto domácim miláčikom hlavu, krk a labky studenou vodou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices