podpis
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Poslanec Marček podpísal dohodu o založení Európsko-Krymskej obchodnej komory

BRATISLAVA / Rusko a Slovensko sa dohodli o založení Európsko-Krymskej obchodnej komory pre nadviazanie obchodných vzťahov a spolupráce medzi polostrovom a EÚ. Informoval o tom ruský denník Izvestija po stretnutí poslanca NR SR Petra Marčeka, ktorý priviedol na Krym slovenských podnikateľov, s krymskými podnikateľmi. Európsko-Krymská obchodná komora má byť spoločnou organizáciou, ktorá vznikne v Bratislave a má byť zaregistrovaná na ministerstve vnútra.

Dohodu o vytvorení obchodnej komory podpísali šéf fondu Krymkongress Rustam Muratov, poslanec NR SR Peter Marček a slovenský podnikateľ Roman Bušo. Podpredseda Jaltského ekonomického fóra Andrej Nazarov vyjadril nádej, že založenie podobných organizácií sa stane bránou pre krymské tovary do Európskej únie. Nazarov vidí možnosti spolupráce napríklad v poľnohospodárstve a turizme.

Na Krym prišlo 12 Slovákov v utorok. Návšteva, ktorú zorganizoval Marček, je naplánovaná na tri dni. Marček pre denník Izvestija uviedol, že ide o historickú udalosť. Podľa neho založenie obchodnej komory pomôže nadviazať obchodné vzťahy s Krymom, ktorý sa snažia západné krajiny izolovať. „Komora bude mať oficiálny status. Bude zaregistrovaná na našom ministerstve vnútra,“ povedal Marček.

Sídlom obchodnej komory má byť symbolicky bratislavský hotel Krym, ktorý patrí podnikateľovi Romanovi Bušovi. „Našim cieľom je nadviazať spoluprácu medzi Krymom a Európou. Chceme pomáhať konzultáciami. Verím, že takéto spoločné obchodné komory vzniknú aj v ďalších krajinách,“ uviedol slovenský podnikateľ ruskému denníku.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Pochybná návšteva

V utorok mal nezaradený poslanec Peter Marček spolu s viacerými vládnymi poslancami odletieť cez Moskvu na Krym. Marček však bol jediný poslanec parlamentu, ktorý letel na Krym, sprevádzali ho ale viacerí slovenskí podnikatelia.

Voči návšteve sa ohradil ukrajinský veľvyslanec a výhrady malo aj naše ministerstvo zahraničných vecí. Hrozí totiž, že po návrate bude poslanec na Ukrajine nežiaducou osobou. „Tí, ktorí tam idú na pozvanie okupačnej vlády, porušujú zákony Ukrajiny. Ukrajinská strana bude reagovať,“ informoval Jurij Muška, ukrajinský veľvyslanec na Slovensku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices