preukaz
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Balíte sa na dovolenku? Nezabudnite na európsky preukaz zdravotného poistenia

Choroby a nehody vás môžu prekvapiť aj na dovolenke. Oplatí sa predvídať a pribaliť si do kufra aj európsky preukaz zdravotného poistenia, s ktorým máte nárok na ošetrenie v celej EÚ. 

Zarezervovali ste letenky aj pekný hotel pri mori, o mačku či psa sa postará sused a kufre sú zbalené. Môžete teda smelo vyraziť. Tí predvídavejší alebo už poučení dovolenkári nezabúdajú aj na zdravotné poistenie, prihodiť sa totiž môže čokoľvek.

Na čo slúži európsky preukaz zdravotného poistenia?

Vďaka tomuto bezplatnému preukazu máte prístup k nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej v štátnych zdravotných zariadeniach, ak sa dočasne nachádzate v jednom z 28 členských štátov EÚ, na Islande, v Lichtenštajnsku, Nórsku alebo Švajčiarsku, a to za tých istých podmienok a za rovnakú cenu (v niektorých krajinách bezplatne) ako osoby poistené v danej krajine. O jeho vydanie môžete požiadať vo vašej zdravotnej poisťovni.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Preukaz však pokrýva len nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť počas vášho pobytu v zahraničí a nie takú, za ktorou schválne vycestujete. Nenahrádza cestovné poistenie a nepokrýva súkromnú zdravotnú starostlivosť ani ďalšie náklady, ako napr. spätný let domov či náhradu strateného alebo odcudzeného majetku.

O dac

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices