zahalovanie tvare
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Zákaz zahaľovania tváre v ďalšej európskej krajine. Hrozí pokuta aj väzenie

KODAŇ / Až polročné väzenie bude od 1. augusta hroziť v Dánsku tomu, kto opakovane poruší zákaz zahaľovania tváre na verejnosti. Severská krajina sa tak pripája k niekoľkým ďalším európskym štátom, ktoré už podobné opatrenie zaviedli skôr.

Zákaz sa týka akéhokoľvek zahalenia celej tváre, napríklad aj lyžiarskymi maskami. Kritici ho však aj tak najviac spájajú so ženskými moslimskými odevmi, ako je burka či nikáb.

Zahaľovanie tváre podľa tamojšej vlády nie je zlučiteľné s hodnotami dánskej spoločnosti. Za prvé porušenie tohto zákona ľudia riskujú pokutu v prepočte do 130 eur.

Pri opakovanom porušení zákazu už hrozí pokuta 1 300 eur či väzenie na šesť mesiacov.

Protesty moslimov

„Svoj nikáb si nezložím. A ak to niekedy urobím, tak len preto, že sama budem chcieť,“ uviedla 21-ročná študentka pedagogickej školy Sabina. Spolu s ďalšími odporcami tohto opatrenia, aj nemoslimskými ženami, sa dnes chystá v Kodani do protestného sprievodu. Niektoré jeho účastníčky chcú ísť na demonštráciu so zakrytou tvárou.

Dánska vláda ale opatrenia obhajuje tým, že zahaľovanie tváre „nie je zlučiteľné s hodnotami dánskej spoločnosti“. Dánsky minister spravodlivosti Sören Pape Poulsen už skôr tiež uviedol, že „je neúctivé skrývať svoju tvár počas komunikácie vo verejnom priestore.“

Každý, kto bude vyhrážkami či násilím nútiť druhú osobu nosiť závoj zahaľujúci tvár, môže byť tiež pokutovaný, prípadne uväznený až na dva roky.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Zákaz v ďalších krajinách

Nová legislatívna norma povoľuje, aby si občania zahaľoval tvár, ak k tomu majú „zreteľné dôvody“, ako je napríklad mrazivé počasie. Zakrývať tvár si môžu tiež v prípade, že tým plnia iné zákonné nariadenie, akým je napríklad používanie motocyklových prilieb. Zákaz sa netýka ani masiek počas karnevalov.

Dánska vláda už v roku 2008 zakázala zahaľovanie tváre soudkyniam, čo ale nemalo v praxi vplyv, pretože u dánskych súdoch vyznávačky islamu nepôsobí.

Ako prvý v Európe zakázala zahaľovanie tváre na verejnosti v roku 2011 Francúzsko. Podobné opatrenia potom prijali napríklad Bulharsko, Lotyšsko, Rakúsko či Holandsko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Putin: Rusko nemá s európskou spoločnosťou žiadny konflikt

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v piatok v príhovore na kultúrnom fóre v Petrohrade, že …

Consent choices